Neuropsycholoog Erik Scherder staat bekend als de sympathieke, altijd goedgehumeurde tv-professor die heel Nederland in beweging probeert te krijgen. Maar achter zijn gulle lach gaat een groot verdriet schuil, dat hij al jaren met zich meedraagt.

Gemengde gevoelens

Erik Scherder mocht op 1 december 69 kaartjes uitblazen, maar dat was voor hem geen reden om met pensioen te gaan. Hij geniet ontzettend van werken, al denkt hij met gemengde gevoelens terug aan het begin van zijn loopbaan. Erik was, net als zijn twee broers, voorbestemd om zijn vader op te volgen in diens onderneming in papierverwerking. Daarvoor deed hij als zestien-jarige eerst elders ervaring op. ‘Ik kwam te werken in een papierfabriek in Duitsland, waar ik zeer ongelukkig was en doodsbang,’ vertelt Erik in Plus Magazine. ‘Bijna iedereen in die fabriek miste wel een vinger door het werk met die zware papierrollen.’

Article continues after the ad

Opleiding tot fysiotherapeut

Angstig dat hem ook iets dergelijks zou kunnen overkomen, keerde Erik terug naar Nederland. Na enige tijd dacht hij een andere uitdaging te hebben gevonden. ‘Ik kon goed tennissen en heb me toen even bekwaamd als tennisleraar, maar mijn leerlingen wilden liever koffie met me drinken dan les krijgen,’ aldus Erik, die zijn racket snel aan de wilgen hing. Na de juiste vooropleiding te hebben doorlopen, startte hij een opleiding tot fysiotherapeut. Vervolgens werkte hij in de hoofdstedelijke Valeriuskliniek, terwijl hij ’s avonds de studie psychologie met specialisatie neuropsychologie deed, waarin hij in 1995 promoveerde.

Prive-leven

Erik mag dan een workaholic zijn, hij wist naast zijn carrière ook een privé-leven op te bouwen.Erik, die met Sylvia in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer woont, is apetrots op hun kroost. Zij zijn inmiddels uit huis, maar wonen allemaal dichtbij. Het is een beetje een symbiose met die kids,’ zei Erik eerder in het Nederlands Dagblad, waarin hij ook de zorgen om zijn dochter uitsprak. ‘Frédérique heeft sinds haar zestiende de ziekte van Crohn, in ernstige mate. Eigenlijk is dat ons grote verdriet; het hangt als een schaduw over alles heen.

Beeld: ANP

Dit artikel komt uit Story. Editie 53 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.