Onze BN’ers staan hun mannetje in de keuken. Ze maken de heerlijkste gerechten voor hun gasten. In Story delen zij hun favoriete kerstrecepten. Deze keer: Sander Janson. Zijn favoriete kerstgerecht is een Thaise traktatie.

Article continues after the ad

Ingrediënten: 

2 pompoenen, 1 winterpeen, 1 prei, 3 rode uien, 2 courgettes, 3 paprika’s (rood, geel en groen), 2 teentjes knoflook, 2 kip- of groentebouillonblokjes (biologisch), bosje verse peterselie, bosje lente-uitjes, bos verse koriander, 400 milliliter kokosmelk, 4 el vissaus, 2 stokjes citroengras (sereh), ½ el sambal badjak, stukje trassi (2 centimeter), peper en zout.

Bereiding:

Snijd de uien, peen en prei in stukken en fruit deze glazig in een beetje kokosmelk. Voeg de knoflook toe. Snijd de trassi in stukjes en bak die mee. Snijd intussen de courgettes in stukjes en doe die in de pan. Was de pompoenen en hak de steel en het kontje eraf. Schillen is niet nodig. Halveer de pompoenen en verwijder de pitten met een lepel. Snijd de pompoenen in stukken en voeg die aan het mengsel in de pan toe. Voeg kokend water toe, totdat de pompoen net niet onder water staat. Snijd de paprika’s in stukjes en voeg die samen met de bouillonblokjes toe. Laat het geheel koken. Dit is het moment om de soep op smaak te brengen... Snijd de serehstokjes aan de onderkant 2 centimeter in en tik er met de achterkant van een mes op, zodat de citroensmaak uit de stokjes kan komen. Leg ze in de pan. Doe de sambal erbij, een flinke snuf peper en zout, de vissaus en de rest van de kokosmelk. Voeg vervolgens de peterselie en koriander toe. Bewaar wat koriander voor de garnering! Roer het geheel zo nu en dan goed door en  proef. Desgewenst kunnen extra kruiden worden toegevoegd. Het mag best wat sterk smaken, omdat de groenten nog niet fijn zijn... Haal de serehstokjes uit de pan wanneer de pompoenstukjes zacht zijn. Pak de staafmixer en pureer de inhoud van de pan tot een egale soep. U kunt de soep nu al opdienen, maar u kunt hem ook met een pollepel via een grove zeef in een andere pan gieten. Hierdoor krijgt u een mooie, fluweelzachte pompoensoep. Al dan niet gezeefd kunt u de soep opdienen met een takje koriander en wat fijngesneden lente-uitjes bovenop. 

Dit artikel komt uit Story. Story 51 ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders