Vlak voor de coronacrisis vierde Herman van Veen zijn 75e verjaardag. Voor zijn fans hoopt hij dit jubileumjaar te vieren in Koninklijk Theater Carré. Terugkijkend beseft de cabaretier dat hij een prachtig leven heeft gehad, waarin zijn huidige vrouw Gaëtane een belangrijke rol heeft gespeeld. Al hebben zijn twee scheidingen hem niet koud gelaten.

Herman van Veen weet het nog als de dag van gisteren. Hoe hij dertig jaar geleden in Brussel zijn huidige vrouw, de achttien jaar jongere Gaëtane Bouchez ontmoette. Hij was in België bij een voor-stelling waaraan de van oorsprong Waalse Gaëtane als danseres meedeed. ‘Mijn relatie met Gaëtane begon in de achteruitkijkspiegel. Ik bracht haar ooit naar huis in Brussel,’ vertelt hij aan AD Magazine. ‘We kenden elkaar net. Toen ze was uitgestapt, zag ik in de spiegel dat ze zwaaide. Onze liefde is onvoorwaardelijk. Bij haar vind ik rust, bij haar hoef ik niets. Vanmorgen hebben we een lange wandeling gemaakt. Dan wordt er niet veel gezegd. Er wordt geglimlacht. Gekeken. Gewezen. Kijk. Goh. Jee. Het is mooi, man. Die verliefdheid is er altijd. Ik hou ontzettend veel van deze vrouw. Al dertig jaar.’ Gaëtane is Hermans derde vrouw. Toen ze destijds verliefd werden, was Herman nog getrouwd met Marlous Fluitsma met wie hij zoon Merlijn en dochter Anne heeft. Daarvoor was hij getrouwd met Marijke Hoffman met wie hij zoon Valentijn en dochter Babette kreeg.

Article continues after the ad

Kleuterhuwelijk

Terugkijkend op zijn eerste huwelijk, vindt Herman dat dat een kleuterhuwelijk was. In AD Magazine vertelt hij: ‘Een collega van mijn vader had een dochter, mijn vader had een zoon. We groeiden met elkaar op, waren voor elkaar voorbestemd, dachten we. Het was een zoet, romantisch verhaal. Maar soms lopen dingen anders dan gedacht. Ik zou onderwijzer worden.’ Maar het liep anders. Herman denkt dat als hij inderdaad leraar zou zijn geworden, hij en Marijke nog steeds getrouwd zouden zijn. ‘Maar ik werd een reiziger. Daar had zij niet op gerekend, ik ook niet. Je raakt raakvlakken kwijt. (...) Dat laatste gebeurde ook in mijn tweede huwelijk. Onze paden liepen uiteen. De scheidingen waren zwaar en verdrietig, maar ik houd nog steeds van hen.’

Kinderwens

Omdat Herman zijn gevoelens voor Gaëtane niet kon verbergen, vertelde hij Marlous over zijn verliefdheid. Zij ging ermee akkoord dat Gaëtane bij hen in huis kwam wonen. ‘Ze vond het goed dat Herman mij mee naar huis nam,’ vertelde Gaëtane destijds aan Esta. ‘Het zou voor drie dagen zijn, maar ik ben nooit meer weggegaan. Hermans woonsituatie maakte het mogelijk dat kort daarna bij Marlous ook een nieuwe liefde introk. Vijf jaar lang hebben we als twee koppels naast elkaar gewoond. Dat is een bewuste keuze van ons vieren geweest vanwege de kinderen. (...) Natuurlijk had ik Herman het liefst alleen voor mezelf gehad, maar ik wist waar ik aan begon. Ja zeggen tegen Herman betekende ja zeggen tegen het totaalpakket: de vader, de artiest en de werkgever. Dat is niet altijd makkelijk. Ik deel hem niet alleen met zijn kinderen, zijn ex-vrouwen, zijn familie en zijn werknemers, maar ook met zijn publiek. Soms doe ik een stapje terug. Bijvoorbeeld als blijkt dat zijn kleedkamer vol zit met fans die zijn handtekening willen. Dan wacht ik tot we met zijn tweeën zijn. Momenten met hem alleen zijn schaars, maar daardoor extra waardevol. Een van de redenen waarom ik van Herman hou, is dat hij gelukkig is in zijn bestaan en dat geluk het liefst met de hele wereld wil delen.’ 

Prinses Irene

In al die jaren is er nóg een vrouw voor wie Herman altijd sterke gevoelens heeft gehad. Al jaren geleden is het in de vaderlandse society een publiek geheim dat de band tussen Herman en prinses Irene meer dan vriendschappelijk zou zijn. Collega-artiesten wisten dat Irene heel geregeld backstage aanwezig was bij optredens van Herman. Maar beiden gingen nooit op deze berichten in. Het werd aangezwengeld toen Edwin de Roy van Zuydewijn in 2006 met pikante onthullingen kwam. Hij vertelde aan glossy BLVD dat Irene en Herman inderdaad een liefdesrelatie hadden en schetste ook een uiterst gênante situatie. Edwins ex-vrouw Margarita zou hem namelijk hebben verteld dat zij haar moeder Irene als twaalfjarige zou hebben betrapt terwijl ze bepaalde specifieke seksuele handelingen verrichtte bij Herman. Hij zou op dat moment nog getrouwd zijn geweest met Marlous Fluitsma, terwijl Irene in die tijd vrijgezel was. Zeker is in elk geval dat de twee nog altijd uitermate goed met elkaar kunnen opschieten en daar geen doekjes om winden. Dat werd vorig jaar nog eens extra duidelijk tijdens Irene’s tachtigste verjaardagsfeest in Carré. 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 16 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.