Het is bijna 40 jaar geleden dat Hepie & Hepie de hitlijsten bestormden met Ik lig op m’n kussen stil te dromen. De zingende nichtjes laten de verjaardag van hun onvergetelijke tranentrekker geruisloos voorbijgaan. ‘Ik heb geen flauw idee hoe het met haar gaat of wat voor werk ze doet,’ zegt blonde Hepie tegen Story. Ook vertelt ze waarom ze nooit meer op het podium wil staan met haar vroegere collega. 

Ooit waren ze één van de belangrijkste exportproducten van Friesland: de blonde Hepie Postma (63) en de donkerharige Hepie Hiemstra (58). Beide nichtjes werden geboren in het dorpje Twijzelerheide en zijn vernoemd naar hun grootmoeder. De liefde voor muziek bracht hen al op jonge leeftijd samen. Ze zongen in een gelegenheidsband die speelde op bruiloften en partijen. Dat smaakte naar meer. In de hoop ontdekt te worden besloot de band een demo op te nemen. Hepie Postma vertelt aan Story: ‘Op die demo stonden drie liedjes, waaronder Ik lig op m’n kussen stil te dromen - een vrije vertaling van de countryklassieker Send Me the Pillow You Dream On. We stuurden het bandje naar verschillende platenmaatschappijen en zo kwamen we bij producer Tom Peters terecht. Die zag er wel wat in. Hij wilde echter niet de gehele band, maar alleen Hepie en Hepie.’ Aanvankelijk namen radio- en televisiezenders de zingende plattelandsmeisjes die over onbeantwoorde liefde zongen niet serieus. Ze wilden hun muziek niet draaien. Piratenzenders deden dat wel. Uiteindelijk kon daardoor ook Hilversum niet meer om het duo heen.

Article continues after the ad

Nieuw leven

‘Na onze eerste hit kreeg ik een heel ander leven. Een leven waaraan ik als nuchtere Friezin niet gewend was. Ineens waren we de hele week van huis voor optredens in het land. Vooral in het zuiden werden we veel gevraagd. Je was eigenlijk de hele dag onderweg om ergens een half uurtje te zingen. Voor mijn privéleven betekende dat een enorme verandering, want ik had een gezin met kinderen. Gelukkig konden opa en oma veel oppassen.’ Voor het publiek leek het alsof de zangeressen het goed met elkaar konden vinden. Maar wie een kijkje achter de schermen werd gegund wist wel beter. De samenwerking verliep moeizaam. Volgens de blonde helft van het duo werd de situatie zelfs onwerkbaar. ‘Ik vind dat je een afspraak moet nakomen, andere Hepie dacht daar anders over. Zij kon zomaar zeggen: ik doe het niet meer. Dat was één van de grote problemen tussen ons. Ik ben zelfs weleens alleen naar een optreden geweest, omdat zij de handdoek in de ring gooide. Die mensen waren blij dat er tenminste nog één Hepie kwam zingen. Maar leuk was het niet.’ In 1983 gingen de twee uit elkaar omdat donkere Hepie solo verder wilde. 

Beeld: ANP

Lees het hele verhaal in Story. Editie 50 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.