Henny Huisman wordt regelmatig bespot omdat hij zich nog altijd op televisie wil laten gelden. Volgens de presentator is zijn behoefte naar erkenning en waardering terug te leiden naar zijn jeugd. ‘Ik was dat jongetje dat met gym altijd als laatste werd gekozen. En toch dacht ik toen al: op een dag sta ik vooraan,’ vertelt hij aan Story.

De toezegging om een tweede serie te maken van Waar is dat feestje? had Henny Huisman (69) van SBS6 al binnen. Komende zomer zouden ze op allerlei festivals en feesten nieuwe opnames maken. ‘Ik kan nu beter zeggen: Daar is niet dat feestje!’ vertelt Henny aan Story. ‘Want ik geloof niet dat we het komende jaar nog een feestje krijgen waar we dit programma kunnen maken. Het wordt dus uitgesteld naar volgend jaar en wellicht komt van uitstel afstel. Dat is overmacht. In ieder geval weet ik dat ik vanaf september wel met het programma De foe yong hai show bij de VPRO te zien ben. In eerste instantie zou ik alleen de voice-over doen, maar mijn rol werd steeds groter. Nu praat ik in beeld het programma aan elkaar. Ze wilden een presentator uit de jaren negentig die zijn kijk op nu en vroeger geeft.’ Volgend jaar wordt Henny zeventig en nog altijd heeft hij de drang om televisieprogramma’s te maken. ‘Ze hebben weleens onderzocht hoe dat komt. Ik had daarvoor allerlei gesprekken. Het heeft ermee te maken dat ik graag erkenning en waardering wil hebben. Iets wat op mijn jeugd is terug te voeren. Vooropgesteld, ik heb me altijd geliefd en gewenst gevoeld door mijn ouders. Maar mijn moeder was nog jong toen ze voor het eerst een kindje kreeg. Negentien jaar. Ze was zelf nog een kind. En daarna kreeg ze nog twee kinderen. We woonden in bij mijn opa en oma en ze konden niet met de situatie omgaan. Ik moest altijd iets doen om op te vallen. En ik heb het idee dat ik een groot deel van haar verdriet heb gevoeld of meegedragen.

Article continues after the ad

Verdriet

Mijn moeders broer overleed toen ik een paar maanden oud was. Na een brand viel hij bijna 20 meter en overleefde dat niet. Ze had zoveel verdriet dat ze mij vanaf dat moment geen borstvoeding meer kon geven. Ik denk dat je dat verdriet, hoe jong je ook bent, toch voelt. Misschien komt het daar wel vandaan dat ik heel veel genoegdoening haal uit mensen blij en gelukkig maken. Dat ik erkenning zoek, heeft te maken met het feit dat ik op school geen aansluiting kon vinden. Ik was dat jongetje dat met gym altijd als laatste werd gekozen. En toch dacht ik toen al: op een dag sta ik vooraan. Ik wilde erkend en gezien worden en ja, dat is uiteindelijk ook gebeurd.’ Maar Henny zegt niet tegen alles ‘ja’. ‘Zo heb ik verschillende commercials, zoals voor een biermerk en WC-Eend, geweigerd. Ze boden veel geld, maar dat deed me niets. Het moet bij me passen. Voor Wie is de Mol? ben ik ook gevraagd. En ik zei ook ‘nee’ tegen het RTL4-programma Beter laat dan nooit. Peter Faber hadden ze nog niet benaderd. Ze wilden eerst mij hebben, maar ik heb bedankt. Ik vind mezelf daar te jong voor. Ook omdat de anderen tegen de tachtig waren.’

Beeld: Peter Smulders

Lees de rest in Story. Editie 21 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.