Presentatrice Anita Witzier (58) lijdt aan reuma en dat blijkt niet de enige aandoening waaronder zij gebukt gaat: de tijdloze tv-ster heeft ook last van artrose. Die slijtageziekte gaat vaak gepaard met reuma maar is niet hetzelfde.

Naast artrose heeft Anita dus met reuma te maken. Al op haar achttiende openbaarde het euvel zich. De jonge Anita had enorme last van een knie en onderging een kijkoperatie, waarbij reuma werd geconstateerd. Vanaf dat moment moest ze naar haar eigen zeggen ‘een vreselijke, vleeskleurige brace’ om de bewuste knie dragen. In de winter droeg Anita het hulpstuk trouw, in de zomer – als ze rokjes droeg – uit schaamte niet.

Article continues after the ad

Nachtmerrie

Als reuma zich zoals in haar geval al op jonge leeftijd aandient, kan dat een vernietigende diagnose zijn. Dit omdat de ziekte meestal ‘progressief’ is zodat de symptomen alleen maar verergeren. Dat lot bleef Anita gelukkig bespaard maar een aantal jaren geleden ging zij wel door een fase die moet worden betiteld als een nachtmerrie. De presentatrice had dermate last van haar gewrichten dat ze zich tijdens opnames moest verplaatsen in een rolstoel omdat ‘het lopen heel ingewikkeld was.’ Thuis, zonder de hulp van collega’s, ging Anita door een hel.

Diep ongelukkig

In podcast Littekens: ‘Ik was enorm gefrustreerd omdat ik niet even meer ‘even dat en even dat’ kon doen. Mijn hele manier van leven werd onderuit gehaald. Ik had twee jonge kinderen, een fulltime baan en ik liep op krúkken. Dat is haast niet voor te stellen. Even iets boven pakken: het duurde een kwartier om de trap om te komen. Dan alles verzamelen wat je nodig hebt en op je kont weer naar beneden. Dan voel je, je diep ongelukkig.’

Beeld: Peter Smulders

Dit artikel komt uit Story. Editie 4 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.