Liever een goede buur dan een verre vader. Met dat motto is scenarioschrijver Haye van der Heyden opgegroeid. Aan Story vertelt Haye over het bijzondere verleden dat hij deelt met ‘Ome Willem’.

Edwin Rutten

Zo op het eerste gezicht hebben de flamboyante acteur Edwin Rutten (74) en scenarioschrijver Haye van der Heyden (60) weinig overeenkomsten. De twee zijn beiden werkzaam in de televisie- en theaterwereld, maar hun werkterreinen lopen ver uiteen. Waar Edwin in de jaren zeventig en tachtig furore maakte als ‘Ome Willem’ en daar nog vaak aan wordt herinnerd, is Haye vooral achter de schermen actief en wordt hij weinig aangesproken over ‘zijn’ series als Kees en Co en Baantjer. Toch beschouwen de twee elkaar als familie.

Vervangende vader

Hun band ontstond in 1972, toen Edwin al een gevierd acteur was en Haye een puber. ‘Haye werd meer dan veertig jaar geleden mijn buurjongen in Bilthoven,’ vertelt Edwin. ‘Ik zie hem als vijftienjarig jochie nog in de deuropening staan, toen wij ons voor kwamen stellen aan Haye, zijn broers en zussen en hun moeder.’ Omdat zijn vader het gezin verliet toen Haye nog melktandjes had, werd hij opgevoed door zijn moeder. ‘Edwin is mijn vervangende vader,’ vertelt Haye. ‘Deze man heeft een heel belangrijke rol in mijn leven gespeeld.’ Edwin: ‘Dat vind ik altijd zo leuk, als hij dat zegt. Ik heb zelf nooit echt in de gaten gehad dat ik de rol van zijn vader overnam.’

Article continues after the ad

Verlaten

Voor Haye was de periode vóór Edwin in zijn leven kwam niet bijzonder rooskleurig. ‘Mijn vader heeft het huis verlaten toen ik vijf was,’ vertelt hij. ‘Ik heb hem pas weer ontmoet toen ik 38 was. Daarna zijn we een beetje contact blijven houden, maar echt hecht werd het nooit. Hij is drie jaar geleden overleden, op zijn vijfennegentigste. Ik hoop dat het mij gegeven is net zo oud te worden.’ Hoewel het contact later enigszins is hersteld, zal Haye nooit vergeten wat zijn vader het gezin heeft aangedaan. ‘Mijn vader had een andere vrouw, en koos voor haar. 

Het hele verhaal van Haye van der Heyden vind je in de nieuwe Story. Editie 36 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: ANP