Een groep bekende Nederlanders slaat de handen ineen om een einde te maken aan 'shaming' en 'exposing' op sociale media. Onder anderen acteurs Achmed Akkabi en Nasrdin Dchar en cabaretier Najib Amhali hebben hiervoor een petitie opgesteld die ze op hun eigen accounts promoten.

'Wij kunnen niet langer zwijgen over een ongrijpbare en desastreuze bedreiging voor de ontwikkeling van jonge mensen', schrijft de groep. Volgens hen zijn vooral vrouwen en mensen met een lhbti-achtergrond hiervan het slachtoffer.

Article continues after the ad

Bij exposing gaan vaak foto's van slachtoffers rond met daarbij de mededeling dat zij bijvoorbeeld homoseksueel of transgender zijn. 'Vervolgens wordt de persoon in kwestie belaagd door tientallen of zelfs honderden bloeddorstige accounts', aldus de initiatiefnemers. 'De slachtoffers raken geïsoleerd, worden depressief, durven hun gezicht niet meer te laten zien in hun wijk, veranderen van school of doen zichzelf wat aan.'

Gordon

Met de petitie wil de groep meer aandacht op het onderwerp vestigen. Ook roepen de BN'ers politici, politie en justitie op om meer actie te ondernemen. Tevens zouden de bedrijven achter socialemediaplatforms harder moeten optreden. De petitie is woensdag in korte tijd al meer dan duizend keer getekend.

Het is de tweede petitie in korte tijd tegen wangedrag op social media. Ook Gordon probeert handtekeningen te verzamelen in de strijd tegen anonieme haatberichten. De zanger wil onder meer dat er een identiteitsbewijs aan een account wordt gekoppeld om dit te voorkomen. Ook vindt Gordon dat er wetgeving moet komen rond 'grensoverschrijdende uitspraken of het aanzetten tot haat tegen een persoon of geloof'.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.