Tv-producent Gijs van Dam merkt dat mensen hem een jaar na de aantijging van Jelle Brandt Corstius niet als verkrachter zien. Dat stelde hij donderdagavond in Pauw.

De twee mannen hadden vijftien jaar geleden een onenightstand; Brandt Corstius stelde een jaar geleden in een artikel in Trouw dat hij die nacht seks tegen zijn wil zou hebben gehad. Hoewel de naam van Van Dam niet genoemd werd in het artikel, was uit de omschrijving wel op te maken dat het om de tv-producent ging met wie Brandt Corstius had samengewerkt.

Article continues after the ad

Smaad en laster

De tv-producent is een Artikel 12-procedure tegen Brandt Corstius begonnen. Van Dam heeft begin oktober het gerechtshof gevraagd te onderzoeken of het Openbaar Ministerie de presentator toch moet vervolgen voor smaad en laster. 'Wij hebben gegronde redenen om te stellen dat smaad en laster bewezen is', stelt Van Dam. 'Dat begon al op het moment dat hij bij Trouw mijn naam noemde. De krant heeft niets gecheckt, heeft het verhaal op de voorpagina gegooid. Mijn leven is letterlijk vernietigd.'

Wederzijdse seks

Hij verwijt Brandt Corstius dat hij niet gewoon naar de politie is gestapt als hij het gevoel had dat de seks niet met wederzijdse instemming was geweest. 'Er is een jaar van mij afgepakt', stelt Van Dam. 'Het was geen #MeToo, het was gelijkwaardige seks tussen twee jongens van gelijke leeftijd in een gelijke verhouding.' Brandt Corstius meldde woensdag af te zien van een rechtszaak omdat hij zijn doel zou hebben bereikt.

Te weinig bewijs

Van Dam klaagde Brandt Corstius eerder aan voor smaad. Maar op 19 juli werd bekendgemaakt dat zowel in zijn zaak als in de zaak die Brandt Corstius tegen Van Dam had aangespannen, niet tot vervolging werd overgegaan. In beide zaken was er te weinig bewijs.

Reactie Jelle Brandt Corstius

Het leven van Jelle Brandt Corstius is 'net zo goed in de war geschopt door mijn mond open te doen'. Dat zegt hij in reactie op Gijs van Dam. Hij vervolgt: 'Van Dam heeft alle ruimte gekregen om zijn beklag te doen in de media. Hij beweert dat zijn bedrijf door mijn publicatie in Trouw is geruïneerd. Er is geen journalist geweest om te onderzoeken of dat ook echt zo is. Ik heb geen enkele behoefte aan medelijden. Voordat ik de brief publiceerde besloot ik elke soort ellende die hieruit kwam voor lief te nemen. Maar mijn leven is net zo goed in de war geschopt door mijn mond open te doen.' Volgens hem heeft het negatieve gevolgen voor zijn carrière. 'Verzoeken voor lezingen zijn opgedroogd. Dat is begrijpelijk: als journalist is je geloofwaardigheid cruciaal. Als je bent weggezet als leugenaar word je nou eenmaal minder snel uitgenodigd. De theatervoorstelling waar ik momenteel door het land toer trekt overwegend zalen die voor de helft of voor een kwart gevuld zijn. In tegenstelling tot de vorige voorstelling in 2016.'

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP