Eva, de oudste dochter van showbizzlegende Willem Ruis, leidt een vorstelijk bestaan in Zuid-Korea. Daaraan ging echter een periode vooraf, waarin Eva en haar man Rinus nog meer reden tot angst hadden dan nu in het door het coronavirus geteisterde land. ‘Vrienden vreesden voor ons leven,’ vertelt Eva aan Story.

Ik woon in Daejeon, een stad van anderhalf miljoen inwoners,’ vertelt Eva aan Story. ‘Voor het eerst in drie weken heb ik weer iemand op straat zien lopen. Het is allemaal vrij onwerkelijk. Aan de ene kant is het heel dichtbij, aan de andere kant heel ver weg. Dat komt omdat ik de hele dag binnenzit. Het gebeurt hier dus allemaal in de straat, maar ik zie het op televisie. Daarom is het soms bijna alsof het niet echt is. Ik kom nog één keer in de week buiten. Op zaterdagochtend, dan ga ik naar de supermarkt met een mondkapje op en met handschoentjes aan. De handgreep waarmee je een boodschappenkarretje voortduwt moet je na gebruik schoonmaken.’ Eva’s avontuur in de op een na grootste besmettingshaard ter wereld – alleen in China is de situatie nog ernstiger – is bijzonder. Dat kan echter in nog hogere mate worden gezegd over de periode voorafgaand aan het vertrek naar Zuid-Korea. In die periode leek het leven van Eva en haar man Rinus namelijk een ware spionageroman! Dit na een uitvinding van Eva’s geliefde Rinus, die de energiemarkt wereldwijd op de kop zou zetten. Eva: ‘Rinus werd gek van de energierekeningen die we steeds kregen en besloot er zelf iets aan te doen. Hij is uitvinder en is vanaf dat moment keihard gaan werken aan onder meer een windturbine.

Geld

Al ons spaargeld hebben we erin gestopt, zeker omdat we van alle kanten werden tegengewerkt. Op een gegeven moment is ons zelfs twee miljoen euro geboden door een partij voor het patent op het ontwerp. Toen ik vroeg wat ze ermee zouden gaan doen, was het antwoord dat het achter slot en grendel zou gaan omdat het inkomsten van grote maatschappijen in gevaar brengt. Dat was voor ons reden om niet op het aanbod in te gaan, maar bij tijd en wijlen hebben we vreselijk getwijfeld of we de juiste beslissing hadden genomen.’ Want nadat uitlekte dat Rinus een revolutionair ontwerp in handen had, werd hem en Eva het leven op mysterieuze wijze zuur gemaakt. Hun verhaal doet zelfs sterk denken aan het boek De Broncode, van journalist Eric Smit. Hij tekende het waargebeurde verhaal van tv-reparateur Jan Sloot op, die op zijn vakgebied een al even revolutionaire ontdekking deed als Rinus nu op het zijne. Een dag voordat Jan Sloot (54) patent zou aanvragen op zijn uitvinding, stierf hij onder wel zeer verdachte omstandig-heden. Zijn uitvinding die de gehele industrie op de kop zou zetten nam hij mee in zijn graf. ‘Ik ga niet heel erg in detail treden, maar bij ons zijn ook vreemde en enge dingen gebeurd,’ vertelt Eva. ‘Eerlijk, vrienden zeiden te vrezen voor ons leven. En dat is alles wat ik erover wil zeggen. Het was in die tijd ook soms verleidelijk om het bijltje erbij neer te gooien, maar we hebben altijd doorgezet. En dat heeft ons letterlijk heel veel gekost. Op een gegeven moment kon ik Rinus niet eens meer ophalen van Schiphol, omdat ik geen geld meer had voor benzine.’

Lees de rest in Story. Editie 10  ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.