Tegen de twee personen die worden verdacht van het verspreiden van het plasseksfilmpje van Patricia Paay is een gevangenisstraf, een taakstraf en een boete geëist. Tegen verdachte Michel V. wordt een gevangenisstraf en een boete geëist, Ernst van der S. krijgt een taakstraf van 80 uur en een boete opgelegd.

De officier van justitie eist tegen V. een gevangenisstraf van een maand, waarvan twee weken voorwaardelijk, meldt Shownieuws. De hoogte van de boete is 250 euro voor beiden.

Eendenvanger

Beide verdachten, die schuilgingen achter het account Eendenvanger, waren donderdag aanwezig in de rechtbank van Haarlem. De twee worden ervan verdacht de goede naam van Paay en haar partner van destijds te hebben aangetast door de video te verspreiden. Beide mannen ontkenden zeker te weten dat de televisiepersoonlijkheid in het filmpje voorkwam toen ze de video op Twitter deelden. Volgens het OM was er wel degelijk sprake van opzet omdat ze bij het delen van de video de hashtag #paayunplugged gebruikten.

Niet accepteren

Eerder werd bekend dat de twee het transactievoorstel dat hen is gedaan niet accepteren. Dat voorstel kan variëren van een geldboete tot een werkstraf en heeft als gevolg dat de verdachte niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Dat moest nu dus wel. Het transactievoorstel bestond uit het betalen van een paar duizend euro en een werkstraf. 'Al wil ik betalen, ik heb zoveel geld niet. En een taakstraf doe ik uit principe niet. Dan ga ik er wel een tijdje voor zitten', zegt verdachte Michel V. woensdag tegen het AD.

Article continues after the ad

Genoeg gestraft

Daarbij vindt hij dat 'hij al genoeg gestraft is'. 'We hebben toch al een rechtszaak gehad? Ze heeft toch al een flinke schadevergoeding? Laatst deed ze nog lollig voor een tv-programma met haar hoofd onder een gouden douchekraan, een golden shower zeg maar, dus voor haar is het allemaal zo erg niet meer hoor.'

GeenStijl betaalde eerder boete en schadevergoeding

GeenStijl, dat de link naar het filmpje heeft gedeeld, is wel op het transactievoorstel ingegaan en heeft een geldboete betaald. Het OM maakt niet bekend wat de hoogte van deze boete is, omdat de zaak buiten de openbaarheid van een rechtszitting wordt afgedaan.

De civiele rechter in Amsterdam besliste eerder al dat GeenStijl en V. een schadevergoeding van 30.000 euro moeten betalen omdat de tv-persoonlijkheid en voormalige zangeres immateriële schade heeft geleden door het verspreiden van het filmpje. Het bedrag viel een stuk lager uit dan de 450.000 euro die ze had geëist.

Seksvideo's

Paay klaagde de website aan nadat een link naar een van de gelekte seksvideo's in februari 2017 werd gedeeld door twitteraar Eendevanger en vervolgens op GeenStijl werd geplaatst. De rechtbank heeft nu bepaald dat GeenStijl en de twitteraar daarmee onrechtmatig hebben gehandeld. De beelden werden zonder toestemming van Paay verspreid.

Door: Nu.nl | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.