Joling was rustig de verjaardag van zijn eerste manager Jan van Doorn aan het vieren, toen hij onaangenaam verrast werd. Een vriend vroeg de zanger namelijk naar zijn vermeende wietplantage. 'Je bent toch opgepakt?', klonk het.

Maar daar klopt volgens de zanger helemaal niks van. Hij is zelfs woedend dat dit nepnieuws via een website de wereld in is geholpen. 'Ik heb met drugs helemaal nooit wat te maken willen hebben. Laat iedereen lekker zijn gang gaan, maar ik hoef het niet', spuit hij in De Telegraaf. 'Het is fakenieuws, maar wel een bericht dat als een bom insloeg. Ik ben gek gebeld!'

Aangifte

Gerard heeft na dit nieuws de verjaardag snel verlaten om naar het politiebureau in Aalsmeer te gaan. Hier deed hij aangifte, maar volgens hem was het leed al geschied. 'Het was in die korte tijd al door 15.000 mensen gedeeld en overgenomen op hun eigen platform. Een ander probleem is dat zo’n artikel nog jaren terug kan komen als je m’n naam intikt op Google', verklaart hij. 

Article continues after the ad

Verwijderen

Gelukkig begrepen ze op het bureau de ernst van de zaak en werd een speciaal team vanuit Groningen ingeschakeld. Binnen een uur wisten ze het artikel van de website te verwijderen. Er wordt nu verder uitgezocht wie verantwoordelijk is voor de verspreiding van dit foutieve bericht. 'Ik ken de mensen niet die achter deze site zitten. En zij mij ook niet, denk ik...', zegt Joling.

Besmet

Gerard's huidige manager, Wino, geeft aan dat de zaak vooral zo vervelend is omdat de naam van de Topper nu is besmet. 'Het wordt door veel mensen gelezen en dat is absoluut niet de bedoeling. We hebben aangifte gedaan en de politie zoekt het verder uit. Daar willen we het bij laten', vertelt Wino. Ook is hiermee de zaak nog niet klaar. Zodra er meer bekend is over de daders stuurt Joling een advocaat op ze af. Voor nu is het uitzoeken welke verdere stappen nog ondernomen kunnen worden.

Bron: AD.nl & Telegraaf | Beeld: Peter Smulders