Hoewel Leonie ter Braak (40) bij Floris ware liefde heeft gevonden, had ze als jong meisje een relatie met een vriendin. Deze geheime romance bleek ingrijpende gevolgen voor haar te hebben.

Achter haar gulle lach schuilt een groot verdriet. Als pubermeisje in Twente worstelde Leonie ter Braak lange tijd met haar gevoelens. ‘Toen ik 13 of 14 was werd ik verliefd op een meisje,’ vertelt Leonie in Onze man in Deventer op NPO Radio 1. ‘Dat gevoel was wederzijds.’ In die tijd was een lesbische relatie nog niet algemeen geaccepteerd. ‘Ik kan niet te veel over haar vertellen, om haar in bescherming te nemen. Vanwege haar gelovige achtergrond. Voor haar lag het om die reden nog gevoeliger, waardoor het in het geheim moest.’ Ondanks de vele belemmeringen zochten Leonie en haar vriendin toenadering tot elkaar. Toen hun relatie echter alsnog uitlekte, ontkende Leonie’s vriendin vanwege haar geloof ooit verliefd op haar te zijn geweest. Vanaf dat moment stond Leonie op de middelbare school ineens bekend als lesbisch meisje. ‘Het was een grote schande dat ik lesbisch was,’ zegt Leonie. ‘In Haaksbergen ben ik twee jaar lang gemolesteerd, in elkaar geslagen en opgewacht. Ik ben twee of drie jaar lang uitgescholden voor ‘vieze pot’. Dat is vrij intens. Ze drukten sigarettenpeuken in mijn jas.’ Leonie besprak haar problemen niet met haar ouders, maar kropte alles op. Daardoor belandde ze uiteindelijk in het ziekenhuis. Ze kreeg zo’n last van haar darmen, dat er gedacht werd dat Leonie getroffen was door een blindedarmontsteking.

Article continues after the ad

DOOR: NICK DIJKMAN | FOTO’S: EDWIN SMULDERS, INSTAGRAM

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 07 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.