Eind 2019 ging ineens het licht uit bij Jan Smit. Hij was lang uit de roulatie om aan zijn mentale gezondheid te werken. Zijn burn-out heeft niet alleen zakelijk, maar ook in zijn privéleven de nodige gevolgen gehad. 

Jan Smit (36) zat niet alleen vanwege de coronapandemie de afgelopen twee jaar thuis. Zijn agenda was daarvóór al leeggemaakt. Naar de buitenwereld werd gecommuniceerd dat dit was te wijten aan keelproblemen, maar begin 2020 bleek er meer aan de hand. Op Instagram schreef Jan sinds de zomer van 2019 te worstelen met een zware burn-out. ‘Ik ben te lang doorgegaan. Dat is meestal waarom je uiteindelijk breekt.’ In het geheim had hij behandelingen ondergaan in Spanje. Daarna wachtte in Nederland een hersteltraject, dat hij deels doorliep in een gehuurd appartement buiten Volendam. Uit een later bericht op social media bleek dat het Jan inmiddels wat beter verging. ‘Wanneer ik weer op de planken sta, is nog open. Dit doe ik alleen als mijn lichaam aangeeft dat het er klaar voor is.’

Wankel huwelijk

Jan verveelde zich niet: hij werkte aan nieuwe nummers. ‘Het voelt goed om weer datgene te doen waar ik blij van word.’ Omdat hij na zijn periode in Spanje deels in een appartement buiten Volendam bivakkeerde, gingen er geruchten dat zijn huwelijk met Liza (40) wankelde. Manager Aloys Buijs ontkende dat. Hij legde uit aan Story dat Jans geestestoestand het noodzakelijk maakte een rustige plek voor zichzelf te hebben. Jan zag echt in dat hij pas op de plaats moest maken, hoezeer hij zijn publiek ook miste. De presentatie van het Eurovisie Songfestival liet hij vorig jaar mei echter niet schieten. Het was immers een langgekoesterde droom die eindelijk uitkwam. Inmiddels is Jan grotendeels hersteld. In het Vlaamse tijdschrift Dag Allemaal vertelde hij eerder al: ‘Je moet de bodem raken om weer op te krabbelen.’ Hij zei achteraf dankbaar te zijn dat hij een burn-out kreeg, omdat hij er veel van heeft geleerd.  

Beeld: Peter Smulders

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 14 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.