Interpol is niet van plan om een internationaal arrestatiebevel uit te vaardigen tegen misdaadjournalist John van den Heuvel. Het verzoek hiertoe van de Indiase justitie is afgewezen, schrijven bronnen.

Indiase autoriteiten vroegen vorig jaar om Johns arrestatie omdat ze hem verdachten van betrokkenheid bij de ontvoeringszaak van peuter Insiya. Maar Interpol laat nu weten dat het verzoek niet voldoet aan de vereisten van zorgvuldig onderzoek. Bovendien zijn de verdachtmakingen onvoldoende onderbouwd.

John reisde in 2016 met een tv-ploeg van het RTL-programma Ontvoerd af naar India. Daar wist hij de verblijfplaats van de ontvoerde Insiya en haar rijke en machtige vader Shezhad Hemani te achterhalen. De vader stapte daarop naar de politie en claimde dat John had geprobeerd het meisje te ontvoeren.

Valse aangifte

'Hemani deed een valse aangifte', aldus Van den Heuvel. 'Hij wendde kennelijk zijn invloed aan bij hooggeplaatste figuren in India, want justitie in dat land deed zonder noemenswaardig onderzoek en hoor en wederhoor vorig jaar een verzoek aan Interpol om mij, mijn team en de moeder van Insiya internationaal te signaleren.'

Article continues after the ad

Van den Heuvel zegt blij te zijn met de beslissing van Interpol. Hij gaat nu via advocaten in India de valse aangifte van Hemani aanvechten. De vader van Insiya wordt door het Openbaar Ministerie officieel verdacht van het laten ontvoeren van de toen 2-jarige peuter Insiya vanuit Amsterdam. Tegen zes uitvoerders van de ontvoering eiste het OM eerder deze maand straffen tussen de drie en vierenhalf jaar cel.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP