Freek de Jonge heeft vrijdag de opening van het Boekenbal 2019 verstoord. De cabaretier riep tijdens het openingswoord op tot een verklaring over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet.

De Jonge stond op tijdens de openingsspeech van CPNB-voorzitter Eveline Aendekerk, en verhief zijn stem, zo is te zien op verschillende filmpjes die op sociale media circuleren. 'Er zit hier een groep mensen bij elkaar die heel erg gekwetst is door wat de leider van de grootste partij heeft gezegd over dat kunstenaars, wetenschappers en journalisten de oorzaak zijn van alle ellende. Daar hadden we vanavond eventjes acht op moeten slaan', verklaarde Freek zijn actie later tegenover het ANP. 'Het gaat om de sfeer die Baudet heeft gecreëerd. Het is herkenbare taal uit een periode waaraan we liever niet worden herinnerd.'

Na zijn oproep steeg er in de zaal een luid gejoel en applaus op. Nadat de cabaretier tot stilte werd gemaand, keerde de rust terug en vervolgde Aendekerk haar welkomstwoord. Forum voor Democratie-leider Baudet gaf woensdag na de overwinning van zijn partij bij de Provinciale Staten-verkiezingen een spraakmakende speech.

84ste editie

Met het Boekenbal is vrijdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg de 84ste editie van de Boekenweek geopend.

Article continues after the ad

Het thema van dit jaar is De moeder ,de vrouw. Jan Siebelink schreef het Boekenweekgeschenk, Jas van belofte. Het Boekenweekessay, Mijn moeders strijd, is geschreven door Murat Isik.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: ANP