Fred van Leer kan dinsdag weer iets van zijn bucketlist afvinken. Zijn boek Leer van Fred ligt in de schappen en wordt gelanceerd met een groot feest in Rotterdam. "Ik vind het heel spannend", zegt de stylist tegen BuzzE. "Maar ik kreeg net al een telefoontje van mijn uitgever dat we toe zijn aan de tweede druk, dat is fantastisch.

Heftig proces

Toch zegt Fred helemaal niet bezig te zijn met de verkoopcijfers. "Net zoals ik me ook nooit druk maak om de kijkcijfers van mijn tv-programma's. Ik dacht vandaag ineens: oh ja, ik ga natuurlijk ook geld verdienen aan dit boek als het goed loopt. Daar had ik nog helemaal niet bij stilgestaan." De totstandkoming van Leer van Fred is voor de 41-jarige stylist een "heftig proces" geweest. "Ik heb een ghostwriter, daar ben ik heel eerlijk in, ik kan dit niet zelf. Dan ga je samen zitten en moet je jezelf blootgeven. Want dat was voor mij meteen duidelijk: ik ga maar één keer een boek schrijven, dus het moet meteen goed. En het was echt een rollercoaster, want ik kwam mezelf natuurlijk tegen. Je vertelt je verhaal, het wordt opgeschreven en dan lees je het terug. Ik heb vaak met een brok in mijn keel mijn eigen verhaal gelezen."

Article continues after the ad

Traantje

Toen Fred een paar dagen geleden thuiskwam en een van de eerste exemplaren van het boek op de deurmat aantrof, was de stylist even geëmotioneerd. "Toen ik het de eerste keer in m'n handen had, moest ik wel een traantje wegpinken." Want hij liep jarenlang rond met het idee voor een boek. "Ik heb al wel zeven, acht jaar geleden met iemand gezeten. Maar het was het elke keer niet. Tot Kosmos Uitgevers vorig jaar zomer bij me aanklopte."

Tevreden

Fred is "heel tevreden" met het resultaat. "Ik ben altijd gelukkig, maar nooit tevreden." En dat geldt ook voor Leer van Fred, dat volgens de stylist "heel dicht in de buurt komt" van het boek dat hij voor ogen had. "Ik hoop dat heel veel mensen dit leuk gaan vinden." Een vervolg komt er hoogstwaarschijnlijk niet, hoewel de stylist al een titel heeft: Meer van Fred. "Maar ik ben geen auteur."

Succes

Hoewel Leer van Fred heftig was om te maken, is de stijlgids met persoonlijke verhalen van de stylist "een lekker makkelijk, luchtig, leuk boek geworden". "Het is natuurlijk ook weer niet zo dat ik de stelling van Pythagoras uit ga leggen. Er staan veel plaatjes in, dus als je geen zin hebt om te lezen, kun je ook lekker bladeren." Dat Fred nu een boek van zijn bucketlist kan vinken, vindt hij ook eng. "Ik wilde een eigen kledinglijn, die heb ik, een boek, dat is er nu en ik wilde het theater in. Dat ga ik vanaf september doen. Dus mijn bucketlist is leeg." De theatershow Leer van Fred Live ligt in het verlengde van het boek. "Ik ga vertellen over mode, niet zingen of dansen. En het wordt één grote chaos, want ik spring altijd van de hak op de tak." Fred gaat deze zomer aan de voorstelling werken, eerst geniet hij van de lancering van zijn boek. "Ik zou het voor iedereen die heeft meegewerkt leuk vinden als het een succes wordt."

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)