Dat Volkert van der G. voortaan volledig als vrij man door het leven gaat, heeft de meedogenloze moordenaar van Pim Fortuyn mede te danken aan rechter Frans Bauduin. Story onderzocht hoe brandschoon deze inmiddels gepensioneerde magistraat zélf is. Wat was bijvoorbeeld zijn connectie met een meestervervalser die opvattingen van Hitler deelde?

Het is deze week acht- tien jaar geleden dat Volkert van der G. op 6 mei 2002 de moord op toenmalig LPF-politicus Pim Fortuyn pleegde; de charismatische aspirant premier werd meedogenloos en in koelen bloede afgeschoten op het Mediapark in Hilversum. De thans 50- jarige moordenaar werd in 2003 veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar en kwam in 2014, nadat twee derde van zijn straf erop zat, alweer op vrije voeten. Volgens velen was de straf van Volkert veel te laag voor een politieke moord en was een levenslange gevangenisstraf, volgens de eis van Officier van Justitie Koos Plooij, passender geweest, mede omdat Volkert op geen enkele wijze spijt betuigde. ‘Dat hebben veel mensen mij kwalijk genomen,’ vertelde de inmiddels gepensioneerde rechter Frans Bauduin (74) onlangs in het AD. Het was deze rechter die Volkert redde van levenslang door hem een veel lagere straf te geven. ‘Toen kreeg ik ook nog kogelbrieven.’ Wat mogelijk meespeelde bij de kritiek op Bauduin is dat nieuwswebsite GeenStijl in 2010 ontdekte dat de rechter een bestuurlijke functie bekleedde als ambassadeur van hulporganisatie Stichting Marokko Fonds. Hierdoor wekte Bauduin mogelijk de niet onlogische indruk enigszins bevooroordeeld te zijn geweest ten opzichte van Pim Fortuyn, die een felle tegenstander van de invloed van de islam op de Nederlandse samen-leving was.

Article continues after the ad

Weinig smaakvol

Maar er blijken na Story-onderzoek meer ‘smetjes’ op Bauduins blazoen als rechter voor te komen. Hoewel algemeen verwacht wordt dat de in 
ons land invloedrijke en machtige rechters – die voor het leven worden benoemd en niet ontslagen kunnen worden – van onbesproken gedrag horen te zijn, lijkt dat in het geval van Bauduin op z’n minst niet geheel het geval. Zo blijkt de rechter kunst van een meestervervalser in huis te hebben in zijn woning in een dure buurt van een gemeente onder de rook van Amsterdam. Bauduin gaf het nota bene nog zelf publie-kelijk toe ook. ‘Ik heb thuis twee schilderijen van Van Meegeren, de meestervervalser,’ vertelde Bauduin in 2015 in Het Marathon-interview: Coen Verbraak met Frans Bauduinop NPO Radio 1. ‘Mijn vader studeerde samen met Van Meegeren in Delft,’ legde Bauduin uit. ‘Toen heeft mijn vader tegen Van Meegeren gezegd: Ik zal eens vragen of mijn grootouders werk voor je hebben. Vervolgens heeft hij twee fotoportretten van zijn grootouders gegeven, waar Van Meegeren twee portretten van heeft gemaakt. Die hangen nu bij mij op zolder.’ Feitelijk mag er dan geen sprake zijn van vervalste kunst, opmerkelijk en weinig smaakvol blijft dat een volledig onberispelijke rechter die Bauduin altijd heeft willen zijn, volgens eigen uitlatingen werken van een meestervervalser bezit.

Beeld: ANP

Bekijk de foto in Story. Editie 19 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.