Frank Masmeijer zegt dat hij in België geen eerlijk proces heeft gehad. De voormalig tv-presentator werd vorig jaar in Antwerpen veroordeeld tot acht jaar cel en een boete van 48.000 euro wegens de invoer van een grote partij cocaïne. Ten onrechte, betoogden Masmeijer en zijn advocaat dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam, waar zij de door België gevraagde uitlevering aanvochten.

Masmeijer (57) zegt dat hij ten tijde van de cokesmokkel in een ziekenhuis in het Belgische Merksem lag, na ernstig te zijn mishandeld. Het zou daarmee fysiek onmogelijk zijn dat hij bij die smokkel betrokken is geweest. Alleen al daarom moet de uitlevering worden afgewezen, vindt hij. De rechtbank in België heeft die omstandigheden onvoldoende onderzocht.

Vrije voeten

Ten tijde van het Belgische vonnis was Masmeijer al op vrije voeten. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig. Vorige maand werd hij op verzoek van België in Breda opgepakt. Op 16 november dient de Belgische strafzaak in hoger beroep.

Onmenselijke omstandigheden

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is aan alle voorwaarden voldaan om Masmeijer aan de Belgen over te dragen. De beoordeling of hij zich schuldig heeft gemaakt aan de cokesmokkel en aanverwante feiten, is niet aan de Amsterdamse rechter, maar aan die in Antwerpen. Masmeijer vreest de gevangenis in België, waar hij slechte ervaringen heeft. 'Ik heb daar in onmenselijke omstandigheden gezeten.' Hij wil zich niet aan zijn berechting en het uiteindelijk oordeel van de Belgische rechter onttrekken, maar wel uit de Belgische cel blijven. Als de zaak in hoger beroep ook tot een veroordeling leidt, kan hij zijn straf in Nederland uitzitten.

Article continues after the ad

13 november

De Amsterdamse rechtbank doet uitspraak op 13 november. Als zij de uitlevering toestaat, zal Masmeijer worden vastgezet en spoedig daarna naar België worden overgebracht.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders | Bron: ANP