Tijdens zijn burn-out leek zelfs zijn eigen echtgenote Liza hem niet de hulp te kunnen bieden die Jan Smit nodig had. Het was de Duitse Florian met wie de Volendamse zanger al zijn angsten en verdriet besprak tijdens heimelijke, nachtelijke gesprekken...

Jan Smit onthulde vorig jaar zomer dat hij getroffen was door een zware burn-out.In het diepste geheim verbleef de Volendamse zanger vijf weken in een Spaanse kliniek, waar er alles aan werd gedaan om hem weer op de been te krijgen. Dat was slechts het begin van een langdurig traject van herstel, want terug in Volendam betrok hij een eigen woning, apart van zijn echtgenote Liza en de kinderen. Er werd gesproken over een huwelijkscrisis, die door Jans manager Aloys Buijs werd ontkend. Hij legde uit dat Jans psychische problemen het voor hem noodzakelijk maakten om een rustige plek voor zichzelf te hebben buiten de drukte van zijn gezin. Maar twee muziekcollega’s van Jan lieten los van elkaar aan Story weten dat er wel degelijk problemen op het relationele vlak waren.

Hechte band

Feit is in elk geval dat Jan in die tijd grote steun had aan zijn collega en goede vriend Florian (39), die deel uitmaakt van het Duitse schlagertrio Klubbb3. Jan en Flori, zoals de zanger hem noemt, leerden elkaar kennen toen ze de Duitse podia beklommen. Er is toen een hechte band tussen de twee ontstaan. In Jans donkerste dagen telefoneerde hij soms uren met Florian, die inmiddels de diepste geheimen en angsten van hem kent. Eén van de redenen dat Jan waarde aan Florians mening hecht, is dat Florian als geen ander begrijpt hoe Jans leven er tot nu toe heeft uitgezien. Ook Florian was namelijk een kindster. Al op zijn tiende bracht hij zijn eerste single uit en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Duitse showbizz. Florian kent dus ook de schaduwkanten van dat bestaan en met niemand anders kan Jan daar zo goed over praten als met hem.

Beeld: Peter Smulders

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 40 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.