Alberto Stegeman (49) heeft een fikse boete opgelegd gekregen. Het plaatsen van een nepbom gaat hem zo'n tweeduizend euro kosten. De 'Undercover in Nederland'-presentator kwam vandaag voor de rechter in Zutphen. Zelf was hij niet in de rechtszaal aanwezig, omdat hij op vakantie was.

Voor zijn programma Undercover in Nederland plaatste Alberto de nepbom bij de legerplaats in Oldeboek 't Harde. Hij liet een verdacht koffertje achter, waarna de kazerne totaal in paniek raakte. Met deze actie wilde hij laten zien hoe makkelijk het was om vermomd binnen te dringen en zoiets achter te laten.

Klopt niet

De presentator geeft aan in hoger beroep te gaan tegen de geldboete. Hij kreeg al een werkstraf van 120 uur opgelegd, waarvan 40 uur voorwaardelijk. "Dit klopt gewoon niet", zegt Alberto over de uitspraak tegen het AD. Ook is hij het er niet mee eens dat het overduidelijk om een nepbom ging. "Het was gewoon een koffer", verklaarde hij al eerder. "Er staken geen draden uit of iets dergelijks. Ook heb ik geen telefoontje gepleegd waarin werd gezegd dat er een bom zou liggen."

Geen uitzondering

Toch zaten in de koffer stukken klei, een telefoon, 32 schroeven en draden, waardoor het volgens het Openbaar Ministerie wel degelijk de indruk moest opwekken dat het om een bom zou gaan. Een uitzondering zoals 'journalistieke exceptie' is helaas uitgesloten voor Alberto, omdat er geen sprake zou zijn van een maatschappelijk probleem. 

Article continues after the ad

Bron: AD |  Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.