Femke van der Laan was donderdagavond gastspreker bij DWDD Summerschool. Het overlijden van haar man, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, heeft nog altijd enorme impact op haar. Ze heeft diepe dalen gekend, maar leerde gaandeweg met dat verdriet om te gaan.

Femke besluit haar verhaal 'pleidooi voor verdriet' te noemen, omdat ze vindt dat er in onze maatschappij te weinig ruimte is voor verdriet. “Er is behoefte aan meer verhalen over pijn, over de minder mooie kanten van het leven. We delen zelden onze pijn, terwijl we het allemaal ervaren. We zijn verdrietig in ons eentje. Ik denk dat het belangrijk is om ruimte te maken voor verdriet”, zegt ze.

Article continues after the ad

Wees verdrietig

Femke vindt het een misvatting dat iedereen over verdriet heen zou moeten komen. “Je hoeft er niet vanaf te komen, hoeft het niet op te lossen. Verdriet is normaal, verdriet is iets menselijks. Maar als maatschappij lijken we soms te zeggen dat verdriet er niet bij hoort. We willen het wegstoppen om verder te kunnen.” Ze vervolgt: “Het ging met mij pas beter toen ik mijn verdriet ging begroeten. Ik zie het niet langer als een probleem.” Daarom heeft Femke een dringend verzoek aan iedereen: “Wees in godsnaam verdrietig. En hoe je dat doet, dat maakt geen moer uit.”

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders | Bron: DWDD Summerschool