Amsterdams burgermoeder Femke Halsema sprak altijd schande van megasalarissen en graaigedrag. Maar gelden die normen ook voor haar partijgenoten? De politieke kameraden van Femke laten de kassa flink rinkelen...

Paul Rosenmöller (62) heeft een bijzondere band met de burgermeester van onze hoofdstad, Femke Halsema (52). Hij was de partijleider van GroenLinks toen zij in 1998 toetrad tot de Tweede Kamer. Onder zijn vleugels kwam Femke’s talent tot volle bloei. De twee hebben veel gedeelde idealen. Samen wilden ze bijvoorbeeld hogere belastingen invoeren voor de rijken. Ontelbare keren spraken ze over ‘eerlijk delen’. Enkele maanden na de moord op Pim Fortuyn verliet de beschermheer van Femke de politieke arena. Dat had te maken met doodsbedreigingen aan zijn adres. Het partijleiderschap droeg hij toen met een gerust hart over aan zijn gunsteling. 

Article continues after the ad

Baantjescarrousel

Buiten het zicht van het Binnenhof is Paul onderdeel gaan uitmaken van wat ook wel de ‘baantjescarrousel’ wordt genoemd. Met al zijn bezigheden verdiende de oud-politicus in 2017 fors meer dan onze minister-president. Terwijl juist hij er nota bene een voorstander van was dat niemand in publieke functies meer mag verdienen dan de premier. Eén van zijn klussen was bij de Nederlandse Spoorwegen. Daar kreeg hij € 42.189 om vijftien keer te vergaderen – waarvan vier keer telefonisch. In totaal ontving hij € 220.000 van organisaties met een publieke taak. Eerder dit jaar onthulde een dagblad al dat de GroenLinks-coryfee in het diepste geheim lobbyde voor hogere topsalarissen. Die werkzaamheden verricht hij niet uit financiële noodzaak. Paul is namelijk de telg van een familie die gelinkt is aan de gefortuneerde families Dreesmann en Vehmeijer; Pauls vader was grootaandeelhouder in een van de voormalige V&D-warenhuizen. Er is overigens een goede kans dat zijn inkomen in werkelijkheid nog hoger is. Op zijn thuisadres is namelijk een bedrijf gevestigd dat gespecialiseerd is in ‘overheidsdiensten’. Langs deze weg kan hij zich laten inhuren als adviseur, bijvoorbeeld door de gemeente Amsterdam. 

Het hele verhaal lees je in de nieuwste Story. Editie 34 ligt nu in de winkels.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: ANP