Femke Halsema presenteert zichzelf als groot fan van de multiculturele samenleving. Maar is zij dat ook als het gaat om de schoolkeuze voor haar kinderen? De oud-directeur van een Amsterdamse scholengemeenschap heeft een andere kant van de politica gezien. Hij stuurde een waarschuwingsbrief aan de gemeenteraad, vertelt hij Story.

Voormalig schooldirecteur Bertus Voortman (72) kent Femke Halsema (54) als moeder van leerlingen op één van zijn scholen. Hij vindt de GroenLinks-burgemeester hypocriet. Femke en haar partijgenoten pleiten al jaren voor meer diversiteit in het klaslokaal en toenadering tussen bevolkingsgroepen. Desondanks haalde zij haar eigen kinderen van een zwarte school.

Article continues after the ad

Initiatiefje

In 2006 vertelde ze tegen het Onderwijsblad nog vol trots over de plek die ze voor haar tweeling Bruno en Suzy (16) had gevonden. ‘Met onze postcode kunnen we of naar een school in de Watergraafsmeer, een volledig witte wijk, of naar een school in de Transvaalbuurt die volledig zwart is. Bij ons in de straat is een initiatiefje om ons gezamenlijk aan te melden bij Kunstmagneetschool De Kraal, om de hoek. Die is nu 95 procent zwart. (...) De school waar mijn kinderen naartoe gaan is wat mij betreft een kleurrijke school. We willen graag in de stad wonen, we houden van Amsterdam en ik denk dat het goed is dat ze leren dat er verschillen zijn.’

Exacte reden

Geheel volgens plan gaat de tweeling naar De Kraal, waar ze kennismaken met exotische culturen en religieuze opvattingen uit de Arabische wereld. Toch zijn Femke en haar echtgenoot Robert Oey (53) niet tevreden. Na enige tijd halen ze de kinderen daar weg. Bertus is op dat moment algemeen directeur van STAIJ, de koepelorganisatie waartoe de school behoort. ‘Op woensdag ging ze nog tekeer over een bepaalde zaak en vrijdag liet ze via haar man weten dat de kinderen niet meer kwamen. De tweeling is naar een witte school gegaan, volgens mij een rooms-katholieke. Daarvoor heeft zij destijds verschillende argumenten gegeven. Het is mij nooit duidelijk geworden wat de exacte reden was. ’

Sociaal experiment

Al snel krijgt de pers lucht van het voorval. Femke verklaart tegenover een dagblad: ‘Ze zijn naar een andere buurtschool. Dat is beter voor hun welzijn. Kinderen zijn geen sociaal experiment. Over de reden wil ik niets zeggen, het gaat over de privacy van mijn kinderen.’ De voormalig directeur noemt Femke een salonsocialiste. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wanneer je als GroenLinkser pleit voor de multiculturele samenleving dan moet je die kinderen op een gemengde school laten. Anders geef je een dubbele boodschap af.

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 24 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties?