De vlag kan uit bij RTL 4; de zender bestaat woensdag precies dertig jaar. Op 2 oktober 1989 introduceerde RTL via een U-bochtconstructie in Luxemburg commerciële televisie in Nederland. Aanvankelijk gebeurde dat onder de noemer RTL Véronique, maar een jaar later werd de zender omgedoopt tot RTL 4.

Op Instagram staat de zender stil bij het jubileum, met beelden van de eerste week van Jan de Hoop als nieuwslezer. 'Ik herinner mij de eerste uitzending nog als de dag van gisteren', twittert het boegbeeld van het RTL Ontbijtnieuws, dat hij dertig jaar later nog steeds presenteert. 'De meeste van mijn collega’s op de redactie zijn jonger dan 30, lieve help', constateert de 64-jarige nieuwslezer, die onlangs zijn contract met nog twee jaar verlengde. Hij is binnenkort zelfs voor het eerst primetime te zien met zijn eigen show Jan houdt hoop, waarin hij op straat de kennis van de jongere generatie test. 

Article continues after the ad

Ook Jeroen Pauw deelt op Instagram 'sweet memories'. Hij presenteerde met Loretta Schrijver de eerste uitzending van het avondnieuws. Samen met Rick Nieman, die er in 1996 bij kwam, vertelden de nieuwslezers van het eerste uur al in de talkshow Beau over het prille begin van de zender.

Telekids

Irene Moors behoort ook tot de eerste gezichten. Zij presenteerde vanaf het begin het dagelijkse kinderprogramma Telekids, vier jaar later kwam Carlo Boszhard erbij. In het Museum van de 20e eeuw in Hoorn opent woensdag een expositie over Telekids, in het bijzijn van oud-medewerkers. Die tentoonstelling bestaat uit een verzameling van de leukste fragmenten en memorabilia zoals pruiken en kleding. Naast de expositie, die loopt tot en met 21 juni 2020, hebben Carlo en Irene voor de museumwinkel ook een boek over Telekids gemaakt, waarin ze anekdotes delen en herinneringen ophalen.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.