Fedja van Huêt (46) heeft de rollen voor het uitkiezen, maar gaat lang niet op elke aanbieding in. Dat besluit heeft hij zeer weloverwogen genomen.

Sinds zijn afstuderen aan de toneelacademie van Maastricht speelde Fedja van Huêt al in talloze toneel-, tv- en filmproducties, en zijn agenda is nog altijd goedgevuld. Zo rondde hij onlangs de opnames af van de thrillerserie Grenslanders en twee series over de luchtvaart: Hoogvliegers en Vliegende Hollanders. Fedja zou ook graag weer eens in een theaterproductie staan, maar hij wil niet te ver vooruitkijken. ‘Ik heb geen vastomlijnd plan of wensen,’ vertelde hij recentelijk in Margriet. ‘Als acteur loopt het vaak zoals het loopt, ver voor-uitplannen is lastig. Ik ben nu gezegend met veel leuke klussen. Ik hoop op deze manier door te gaan met mooie rollen spelen met leuke mensen.’ Maar niet ten koste van zijn privéleven. Sinds Fedja met actrice Karina Smulders (39) – met wie hij in 2015 trouwde – dochter Chavah (8) heeft, wil hij sowieso niet meer avond aan avond op de planken staan. Ook filmrollen slaat hij weleens af, als Karina in diezelfde periode van huis is vanwege werkzaamheden. Eerder vertelde Fedja al dat zij per se geen nanny willen voor hun dochter. Ze willen haar echt samen opvoeden.

Opvoeding

Wat de opvoeding betreft zitten Karina en hij meestal op één lijn, zegt Fedja. ‘We geven beiden duidelijk grenzen aan, we denken dat dat belangrijk is. Te veel vrijheid geeft geen veiligheid. Ons idee is dat een kind gebaat is bij duidelijkheid, zodat het daarbinnen vrij kan zijn. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Uiteindelijk doe je het natuurlijk nooit goed als ouder. Ik werd vroeger wél heel vrij gelaten als kind, daar is ook iets voor te zeggen. Je moet ook naar het kind kijken. Ik wil, net als mijn moeder dat deed (Fedja’s ouders scheidden toen hij één jaar was – red.), mijn dochter ondersteunen in wat ze ook maar wil en met een open blik naar haar kijken. Ik ben nu al zo benieuwd wat ze gaat doen, ze is bijvoorbeeld heel muzikaal.’ Juist daarom wil Fedja niets van de ontwikkeling van Chavah missen en krijgen producenten soms nul op rekest. ‘Je moet tegen mooie projecten af en toe ‘nee’ zeggen, anders ben je nooit meer thuis. Volgens mij is dat niet gezond, en ik wil ook gewoon mijn kind naar bed brengen. Ik wil er voor haar zijn, voor je het weet is ze groot.’ 

Article continues after the ad

Foto: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.