Winston Gerschtanowitz heeft er onlangs alles aan gedaan om het familiebedrijf, dat zijn grootvader door de Tweede Wereldoorlog kwijtraakte, te kopen. Het knaagt aan hem dat het niet is gelukt, zo vertelt hij aan Story.

Tweede Wereldoorlog

Het familieverleden van Winston Gerschtanowitz (43) is heftig. De presentator heeft Pools/Joodse roots en een deel van zijn familie kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven in concentratiekamp Auschwitz in Polen. Winstons grootvader overleefde de Tweede Wereldoorlog en bouwde daarna een indrukwekkende carrière op als filmproducent. Vóór de Tweede Wereldoorlog richtte hij samen met Abraham Tuschinski filmtheater Tuschinski op in Amsterdam. Tijdens de bezetting van ons land kwam Tuschinksi in handen van de Duitsers en raakte Winstons opa en de in 1942 overleden Abraham Tuschinski hun filmtheater kwijt.

Article continues after the ad

Bioscoop

‘Ik zeg je eerlijk: ik zou de bioscoop graag willen hebben,’ vertelde Winston eerder dit jaar in Playboy. ‘De familie is het door de oorlog helaas kwijtgeraakt, maar als ik het ooit zo goed doe dat het financieel mogelijk is om het terug te kopen, dan ga ik er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Het blijft een bijzondere plek. Ik drink thuis trouwens nog steeds wijn uit de kristallen glazen van 1920. Dat is toch bijzonder? De hele familie eet ook nog van Tuschin-ski-borden. Ook die zijn inmiddels bijna een eeuw oud.’ De afgelopen maanden heeft Winston de daad bij het woord gevoegd. ‘Ik heb onlangs uitgezocht of ik Pathé Tuschinski zou kunnen kopen,’ vertelt Winston aan Story.

Niet te koop

‘Maar helaas bleek het niet haalbaar. Ik dacht dat het verkocht zou worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Het is niet te koop. Ik dacht dat Pathé een aantal dingen ging afstoten, maar daar bleek Tuschinski niet bij te horen.’ Dat het op dit moment onmogelijk is om Pathé Tuschinski te kopen, knaagt behoorlijk aan Winston. ‘Als ik de tijd terug zou kunnen draaien, was Tuschinski in de familie gebleven. Na de oorlog zijn dingen gegaan zoals ze gegaan zijn... Als je als eigenaar heel lang in kampen zat, dan eigenden andere mensen zich dingen toe. Vanaf dat moment is het misgegaan.’

Dit artikel komt uit Story. Editie 37 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Beeld: Brunopress

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.