De familie Ragas heeft de tijd van hun leven achter de rug. Voor het programma Ragas reist rond vlogen Bastiaan, Tooske en hun vier kinderen de wereld over om te ervaren hoe Nederlanders in het buitenland leven. 'Het waren de beste maanden van ons leven', vertelt Tooske. Van die reis is een tv-programma gemaakt.

In de tv-show bezoekt het gezin andere Nederlandse of half Nederlandse gezinnen. Ze vlogen onder meer naar Zimbabwe, waar ze vijf dagen meeleefden met een oud-filiaalmanager van het Kruidvat die daar met een Zimbabwaan getrouwd is. 'Ze zorgt nu voor een olifant,' vertelt Tooske. 'Zij en de olifant zijn gek op elkaar, zó mooi om te zien. We hebben een nacht in een tent geslapen vlak naast die olifant. Een once in a lifetime ervaring.' Ook in Japan en bij een wiskundeleraar in Brunei deden de Ragasjes unieke ervaringen op.

Zimbabwe

Als Tooske moet kiezen, gaat ze toch voor Zimbabwe. 'Mensen zijn daar zo onwaarschijnlijk vriendelijk. En ze kunnen daar tegen een geintje, maken een geintje. We hebben heel veel gelachen daar en de natuur is schitterend.' Ook de ongerepte natuur van Mongolië vond Tooske prachtig. 'Het is daar nog bijna onaangetast. Er is geen McDonald’s en geen Zara, en zo mooi en zo schoon.' Wel heeft ze daar het minst lekker gegeten: 'We kregen melkthee met zout en uitgedroogde brokken geitenyoghurt. Zij eten daar die brokken met suiker als snoepjes.' Het lekkerste heeft Tooske op Bali gegeten: 'Heel vers, heel groen en heel knapperig, en allemaal smoothies en sapjes en dingetjes', vertelt ze enthousiast.

Community 

Naast lekker eten heeft Tooske op Bali ook iets ontdekt waar ze in Nederland wel meer van zou willen zien. Ze zegt het heel mooi te vinden hoe mensen op Bali met families op een klein stukje grond, als een community bij elkaar leven. 'In het westen zijn we veel individualistischer, al heel snel mind your own business. Ik hoef echt niet mijn hele familie meteen in mijn achtertuin, maar ik voel me soms al bezwaard om een vriendin te bellen of ze even op mijn dochter wil passen want die zal het ook wel druk hebben. We mogen wel iets meer sámen leven.'

Article continues after the ad

Tooske vertelt dat zij en Bastiaan al jaren met het idee speelden om een lange reis te gaan maken. 'We willen vooral onze kinderen laten zien dat het een mooie en bijzondere wereld is. Als je ergens anders geboren was, had je hele andere dingen normaal gevonden. Het programma is een toevoeging aan het plan dat we al hadden gemaakt.' Tooske kan de reis geslaagd noemen. 'We hebben heel verschillende plekken van de wereld gezien en beleefd. Vaak was dat geweldig, leuk en interessant, soms ook confronterend en ingewikkeld. We zijn met Kathleen en haar man Steven naar de Township in de buurt van hun huis gegaan om daar een warme maaltijd te koken en uit te delen aan de kinderen daar. Een ervaring die diepe indruk maakte op onze eigen kinderen.'

Het programma bestaat uit zes afleveringen en is vanaf 5 september te zien op RTL4.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders