Dat er na de verschijning van Johan Cruijff: De Biografie anders tegen de voetbalgrootheid wordt aangekeken, komt voor een groot deel omdat hij zijn vrouw Danny Cruijff tijdens hun huwelijk zou hebben bedrogen. Maar voordat hij met haar trouwde, werd de legende zélf het leven flink zuur gemaakt. Door Danny’s ex-verloofde!

Over gebrek aan publiciteit heeft Auke Kok, de auteur van Johan Cruijff: De Biografie, niet te klagen. Zo ontstond er een hoop ophef omdat Auke ten onrechte opschreef dat Johan jaarlijks een salaris van een miljoen euro van de Johan Cruyff Foundation zou hebben ontvangen, wat hij van de rechter moest rectificeren.

Article continues after the ad

Verloofd

Maar er werd ook geschokt gereageerd op enkele spraakmakende passages over het liefdesleven van Johan, die zijn vrouw Danny Cruijff geregeld bedroog. Zelf versleet Danny voor ze Johan leerde kennen ‘de nodige vriendjes’ en was de knappe blondine halverwege de jaren zestig verloofd met Sanny Lampie, de zoon van de eigenaar van damesmodehuis De Vries & Lampie. Verloofd of niet, ook Johan had zijn oog laten vallen op Danny. Toen Danny en Sanny hun verloving verbraken, lukte het de toenmalige Ajax-voetballer haar hart te veroveren.

Roem

‘Als hij bij het gemeentelijke energiebedrijf had gewerkt, had ze hem nooit zien staan,’ zegt Bert IJsebrands, een van Danny’s ex-minnaars, in het boek. Ook Sanny Lampie, die tegenwoordig goed bevriend is met Johans nichtje Estelle Cruijff, begreep niets van de relatie van Johan en Danny. Volgens hem werd Danny door haar vader, ondernemer Cor Coster, in de armen van Johan geduwd. ‘Het was allemaal om haar vader te plezieren. Pas later zijn ze echt van elkaar gaan houden. Ze gaf ook niets om voetbal. Ik had haar weleens meegenomen naar een wedstrijd; ze verveelde zich rot. Ze viel voor glamour en voor roem en die heeft ze dankzij Johan gekregen.’ 

Beeld: GettyImages

Lees het hele verhaal in Story. Editie 48 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.