De kinderwens van Esther Vergeer was net in vervulling gegaan, toen er borstkanker bij haar werd geconstateerd. Een loodzware tijd volgde. Hoe gaat het nu met de oud-rolstoeltennisvedette?

Esther Vergeer (39) vormde met partner Marijn en diens dertienjarige dochter Dagmar uit een eerdere relatie al een gezin. Maar de oud-rolstoeltennisvedette verlangde ook naar een eigen kind. ‘Ik wilde zelf zwanger worden. En dat kan, er zijn meer vrouwen met een dwarslaesie die een kind krijgen,’ zegt Esther in Flair. ‘Ik heb op mijn achtste een hersenbloeding gekregen door een afwijking in mijn bloedvatenstelsel. Toen ik daaraan werd geopereerd, kwam daar een dwarslaesie bij en kwam ik in een rolstoel terecht. Die bloedvaten woekeren nu in mijn buikholte en ook in mijn baarmoeder. Ik kan dus zwanger worden, maar de arts raadde het ons af. Zwanger zijn en bevallen kon betekenen dat ik er bijvoorbeeld een zwaarder letsel aan over zou houden. Of dat het voor mij of voor de baby fataal zou worden. (…) Marijn wilde het risico niet nemen. Het was heel fijn dat hij dit emotionele onderwerp zo rationeel kon benaderen.’ Maar het nieuws hakte erin. ‘Ik was boos en verdrietig.’ Esther wist zich echter snel te herpakken. Na adoptie te hebben overwogen, kwam draagmoederschap in beeld. Uiteindelijk zijn Esther en Marijn bij een Canadese draagmoeder terechtgekomen.

Article continues after the ad

Tumor

Terug in Nederland genóót Esther van het moederen. Maar ze viel keihard van haar roze wolk nadat ze eind vorig jaar een knobbeltje in een borst had ontdekt. Ze keek het even aan, maar ging anderhalve maand later toch naar de dokter. Dat bleek de juiste beslissing. ‘Hij vertrouwde het niet en in het ziekenhuis wilden ze meteen een biopt nemen. Dat was het moment waarop ik dacht: oei, dit kan ook weleens niet goed zijn. De volgende dag kregen we meteen de uitslag: ik had een redelijk agressieve tumor in mijn borst,’ zegt Esther in Flair. ‘Ik was echt overstuur toen we na het slechtnieuwsgesprek thuiskwamen. Borstkanker is toch een ziekte waar veel vrouwen aan zijn overleden. Gelukkig was het snel duidelijk dat het om een tumor ging zonder uitzaaiingen die goed te behandelen was.’ Al waren de naweeën van de chemo’s en bestralingen superheftig. Esther raakte haar spierkracht kwijt, evenals haar uithoudingsvermogen. Baby Jinte was een fijne afleiding in die loodzware periode.

Gezinsvreugde

Na een jaar met veel verdriet schijnt de zon weer uitbundig voor Esther, die daar ontzettend dankbaar voor is. Ook voor de gezinsvreugde met Marijn, stiefdochter Dagmar en baby Jinte. ‘Soms spat ik bijna uit elkaar van geluk.’

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 49 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.