Terwijl heel Engeland op dit moment in de ban is van het liefdessprookje tussen prins Harry en actrice Meghan Markle, woedt in het Britse koningshuis een ongeziene machtsstrijd. Prins Charles zou, met steun van zijn broer Andrew, de weg willen vrijmaken voor het koningschap. Maar de hoogbejaarde en plichtsgetrouwe koningin Elizabeth II laat dit niet zomaar gebeuren: ze zet alle middelen in om hier een stokje voor te steken!

Koningsdrama

Achter de dikke paleis-muren van Buckingham Palace speelt zich een waar koningsdrama af. Prins Charles heeft de aanval geopend op de troon en zaagt met steun van zijn staf en met medeweten van zijn broer prins Andrew aan de stoelpoten van zijn moeder, koningin Elizabeth II. Charles zou volgens royaltyjournalisten van de gezaghebbende Britse krant The Times, die het nieuws naar buiten brachten, genoeg hebben van de bijrol die hij tot zijn grote ergernis al vele decennia tegen wil en dank moet spelen. Daarom werkt de kroonprins achter de paleismuren aan de troonopvolging, en wel onder de codenaam ‘Project 70’. Charles, nu 68, wordt volgend jaar november 70 jaar, en is de langstzittende troonopvolger ooit. Hij staat te trappelen om het stokje over te nemen van zijn moeder, die al sinds 1952 op de troon zit.

Sir Christopher Geidt

De machtsstrijd heeft intussen al een vooraanstaand slachtoffer gekost: Sir Christopher Geidt (56), de ervaren privésecretaris van de koningin, stapte in juli op. Naar nu blijkt, moest hij het veld ruimen onder druk van prins Charles en diens broer prins Andrew. Geidt was vijftien jaar lang de steun en toeverlaat van Elizabeth II. Bij zijn vertrek verkondigde hij nadrukkelijk dat ‘het Britse koningshuis in een prima staat verkeerde’. Met geen woord repte hij over de oplopende spanningen tussen Buckingham Palace en Clarence House, respectievelijk het woonpaleis van de koningin en dat van haar oudste zoon. Tot nu toe zou Charles zich nooit eerder hebben bemoeid met de staf van zijn moeder, maar Sir Christopher zou een te grote sta-in-de-weg zijn geweest voor ‘Project 70’, vertelden bronnen aan The Times. Hoge kringen in het Britse vorstenhuis ontkennen het bestaan van het project echter met klem.

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Editie 41 ligt nu in de winkel.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: Peter Smulders