Slechts acht mensen kwamen maandag naar de positiviteitssessies van Emile Ratelband in Loppersum. Ratelband probeert in die sessies ‘slachtoffers’ van de aardbevingen een andere kijk op het noodlot, het leven te geven. De goeroe zat niet met de lage opkomst. "Mensen horen er toch van. Het is een vrije keuze om hier wel of niet te zijn. Net zoals het een keuze is om je slachtoffer te voelen."

De goeroe wil de bewoners een uitweg bieden. "Mensen vergeten als ze ergens in vastzitten dat je er dan niet meer uit kan komen. Dat is iets menselijks. Ik wil ze een uitweg bieden om er weer uit te komen", zei Ratelband. "Het ergste wat je overkomt, is uiteindelijk de oorzaak van de grootste zegen die op je pad komt."

Leed

Ratelband woont sinds eind vorig jaar in Appingedam en is naar eigen zeggen diep onder de indruk van al het leed dat hij heeft gezien bij de Groningers. “Ik heb zelden zo veel leed gezien als hier in de provincie”, stelt hij. “De politiek, de NAM en Shell stinken aan alle kanten. Mensen wonen in tenten, containers en onbewoonbaar verklaarde huizen.”

Politiek

De inspirator organiseert nog zeven bijeenkomsten waar hij per keer Groningers gaat helpen zich op de toekomst te focussen. “De mensen hier zitten in een depressie”, stelt Ratelband. “Daar kan je alleen uit komen door je op de toekomst te richten. En dat gaan we doen: we gaan met alle Groningers een toekomstplan voor de provincie ontwikkelen.” Na de laatste sessie gaat Ratelband het plan concretiseren en aanbieden aan de politiek. “We moeten vooral out of the box denken”, vindt hij. “Misschien moeten we van Groningen één grote kinderboerderij maken. Of we gaan allemaal onder de grond leven. Misschien is dit een kans om de groenste provincie te worden.”

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders | (ANP)