Emile Ratelband doet in zijn boek Body Logics opmerkelijke uitspraken. Zo claimt hij dat mensen met een donkere huid geen inlevingsvermogen hebben en dat mensen uit Noord-Afrika kleiner van stuk zijn en een lager IQ hebben. 

Opmerkelijke uitspraken

Body Logics is volgens Emile 'een nieuwe manier om anders naar de mens te kijken'. Hij beweert dat het lichaam een toonbeeld is van menselijk gebrek en succes. Zo kan het volgens de positiviteitsgoeroe als misgaan in de baarmoeder. "Wie in het Atlasgebergte in Marokko wordt verwekt tijdens een koude winter krijgt klappen. Als de zwangere vrouw dan ook nog een boerka draagt, komt er zó weinig licht binnen dat de ongeboren vrucht te kampen krijgt met een vitaminetekort," redeneert hij volgens het AD. "'Nu begrijp je waarom mensen uit streken van Noord-Afrika klein van stuk en tenger zijn, zwakker van gestel en een lager IQ hebben," schrijft Emile bij een foto bij een groepje vrouwen met hoofddoeken. 

Ophef

Emile's uitspraken in zijn boek hebben behoorlijk wat stof doen opwaaien. Jan Derksen, hoogleraar in Brussel en docent Psychodiagnostiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, noemt het boek dan ook 'fictie'. Op social media zijn de reacties niet mals. "Nooit gedacht dat Emile Ratelband een volslagen randdebiel zou zijn," schrijft iemand op Twitter.

Article continues after the ad

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale herfst-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: Peter Smulders