Het Drentse Ruinerwold was wereldnieuws, toen daar in oktober 2019 het ‘spookgezin’ van Gerrit Jan van D. werd ontdekt in een boerderij. Hij hield zes kinderen verborgen. De oudste drie hadden eerder kans gezien te ontsnappen aan de terreur van hun godsdienstwaanzinnige vader, met wie zoon Edino alleen nog maar medelijden heeft.  

Met zijn gespierde torso kan hij zo in een fitnessblad. Sterker nog: afgelopen augustus schitterde Edino van Dorsten (29) al in Men’s Health. Met een gulle lach en twinkelende ogen. Maar daarachter gaat veel verdriet schuil, wat in de documentaire De kinderen van Ruinerwold duidelijk werd door de schrijnende verhalen van Edino, zijn zus Mar Jan (30) en broers Shin (31) en Israël (27). De met een Gouden Televizier-Ring bekroonde documentaire greep iedereen naar de keel. Als Israël in oktober 2019 niets tegen de politie had gezegd over de onmenselijke thuissituatie, dan had het gezin waarschijnlijk nog onder de radar geleefd. Edino, die in 2010 – na Mar Jan en Shin – uit ‘de hel’ was ontsnapt, voelde zich immers niet geroepen om het ‘verschrikkelijke familiegeheim’ te openbaren. ‘Ik had geleerd dat verraad de grootste zonde was,’ zegt hij in Flair. Maar na Israël verbrak Edino ook het stilzwijgen.

Redding

In 2010 verliet hij – zeventien jaar oud – de boerderij. Hij woonde overal en nergens, kreeg verkeerde vrienden, en raakte drugsverslaafd. Hij voelde zich ‘klote, eenzaam en depressief’. Een pijnlijk proces van jaren, waar hij uiteindelijk sterk is uitgekomen. Mede doordat hij op zijn twintigste – totaal ongepland – te horen kreeg dat hij vader werd. Voor het eerst had hij een levensdoel, en daar had hij alles voor over. ‘Mijn dochtertje was mijn redding,’ zegt Edino in Flair. Op zijn vader, die sinds een hersenbloeding op een gesloten afdeling van een zorginstelling verblijft, is hij niet meer boos. ‘Het enige wat ik voel, is medelijden,’ zegt Edino, die is getekend voor het leven, maar zich niet uit het veld laat slaan. Hij heeft een carrière opgebouwd als fitnesscoach. Met de moeder van zijn dochtertje Joy-Ann (7) en zoontje Devinn (6) is hij niet meer samen, maar hij is inmiddels dolgelukkig met Sacha (21).

Beeld: Edwin Smulders

Article continues after the ad

Lees het hele verhaal in Story. Dit artikel komt uit Story. Editie 45 ligt nu in de winkel of lees het artikel via  Magazine.nl 

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.