Het verkiezingsjaar 2002 betekende voor Pim Fortuyn zijn opkomst. Zijn partij werd groot en deed de gevestigde partijen schrikken. 

Over dat jaar, waarin Fortuyn, ineens een noemenswaardige partij wordt, is nu een dramaserie in de maak. 

Jaar van Fortuyn

De hoofdrol in Het jaar van Fortuyn wordt gespeeld door Jeroen Spitzenberger, die de flamboyante LPF-politicus vertolkt. Ramsey Nasr speelt de rol van PvdA-lijsttrekker Ad Melkert, die als beoogd opvolger van premier Wim Kok de grote opponent van Fortuyn was.

Vermoord

De serie laat zien hoe de opkomst van Fortuyn niet alleen in politiek Den Haag, maar ook in het land de gemoederen hoog deed oplopen. In een periode van nog geen jaar, tussen de aanslagen van 11 september 2001 in New York en de moord op Fortuyn op 6 mei, zien we hoe het politieke landschap in Nederland voorgoed zou veranderen.

Article continues after the ad

Voorjaar 2022 op de buis

De opnames van de serie beginnen komend weekend, maakte AVROTROS dinsdag bekend. Naast Spitzenberger en Nasr zijn er rollen weggelegd voor onder anderen Fedja van Huêt, Carly Wijs, Jaap Spijkers, Frank Lammers, Thijs Römer, Teun Luijkx, Tijn Docter en Olinda Larralde Ortiz. De vijfdelige serie is naar verwachting in het voorjaar van 2022 te zien op NPO 1.

Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.