Dotan hoopt dat er nog toekomst zit in zijn carrière. "Ik hoop het vertrouwen stap voor stap terug te kunnen winnen", zei de aangeslagen zanger maandagavond in RTL Late Night. Afgelopen weekeinde onthulde de Volkskrant dat er jarenlang tientallen nepprofielen op social media werden gebruikt om het imago van de zanger op te poetsen.

Dieptepunt

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu probeer de dag door te komen. Ik hoop dat ik op een gegeven moment de muziek weer kan laten spreken." Dotan ging nogmaals diep door het stof. "Ik vind het heel belangrijk duidelijk te hebben dat ik me echt distantieer van de nare opmerkingen naar andere mensen en verhalen die zijn verzonnen." Als dieptepunt noemde de singer-songwriter het verhaal over het leukemiepatiëntje. Dotan zou de jongen in december 2015 de avond van zijn leven hebben gegeven door hem na een concert in de Ziggo Dome te ontmoeten, maar de jongen bleek helemaal niet te bestaan. "Ik wil benadrukken dat ik daar zelf niet achter zit, dat het niet uit mijn hoofd komt."

More content below the advertising

Verzonnen verhaal

Desondanks zei Dotan dat hij "het had kunnen en moeten weten" en actie had moeten ondernemen. Het verzonnen verhaal over de doodzieke jongen werd door verschillende media overgenomen. "Ik heb toen echt alleen maar de headline gezien en niet het hele stuk gelezen", gaf de zanger als verklaring voor het uitblijven van een reactie van zijn kant. "Ik heb nadat ik in de Ziggo heb gespeeld twee uur lang staan signeren. Ik heb toen allerlei mensen ontmoet, ook mensen in rolstoelen. Ik kan wel zeggen dat ik het wist, maar dat is gewoon niet zo."

Misselijk

Volgens Dotan wordt nu onderzocht hoe het verhaal in de wereld is gekomen. De Home-zanger werd overal "zo misselijk" van, dat hij heeft besloten al zijn social mediakanalen leeg te laten maken. "Ik wil gewoon dat het schoon is." De ontmoeting met een fan in een vliegtuig is volgens Dotan wel echt gebeurd. Een meisje luisterde naar zijn muziek en raadde die aan, niet wetende dat de zanger naast haar zat. "Dat gebeurt regelmatig. Ik ben met mijn gezicht niet veel te zien, mijn muziek is eigenlijk bekender dan dat ik zelf ben." Dat is na de afgelopen dagen waarschijnlijk wel anders, merkte Humberto Tan op. "Ik weet niet of ik het op deze manier had geweld, maar je kan er niet echt omheen."

Speculeren

De zanger zei ook dat "het verhaal bijna een eigen leven is gaan leiden". "Op een gegeven moment wordt aan alles getwijfeld en wordt zo onduidelijk wat echt is. Mensen beginnen te gissen, gaan invullen en speculeren." Volgens Dotan is alles in 2011 "heel onschuldig" begonnen. "Ik zocht manieren om mijn muziek bij meer mensen terecht te laten komen. Daar is het idee ontstaan een aantal accounts aan te maken om hier en daar een like te doen of een liedje aan te vragen." Dotan was "naïef en onzeker" en is "ongelooflijk dom" geweest.

Bedreigd

Dotan benadrukte meermaals dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen. "Het is heel makkelijk om in de slachtofferrol te schieten. Ik ben met de dood bedreigd, voor van alles en nog wat uitgemaakt. Maar als iemand echt denkt dat ik zo'n bericht aan het kloppen ben, dan zou ik diegene ook een lul vinden." Dotan maakte zich juist hard voor meer openheid en eerlijkheid op social media. "Ik snap totaal dat mensen teleurgesteld zijn. Helemaal omdat het haaks staat op wat ik naar voren wil brengen. Er is de afgelopen dagen zo veel gezegd en zo veel gebeurd. Ik heb me zo vaak voor de kop geslagen. Ik dacht: idioot, wat heb je in godsnaam gedaan?"


Beeld: Edwin Smulders | (ANP)

Als het moet, kan meester-komiek André van Duin morgen duizenden mensen tegelijkertijd laten proesten van het lachen. Maar bij degene bij wie hij het liefst een lach op het gezicht zou toveren, lukt dat niet meer: zijn voormalige tv-collega Martine Bijl... 

Bij Martine’s voormalige medepresentator André van Duin is de gedachte aan Martine echter nooit ver weg. ‘Zeker niet. En al helemaal niet als er zulke mooie hoogtepunten te vieren zijn rond het programma,’ vertelt André aan Story. ‘Wat betreft Martine is dat natuurlijk een dubbel gevoel. Ik denk dat we inmiddels allemaal wel de conclusie hebben getrokken dat Martine niet meer terug gaat komen. Zeker na het lezen van haar boek.’ Met dat laatste doelt André op het aangrijpende boek Rinkeldekinkel dat Martine schreef over het drama dat haar trof. André zelf weet echter uit de eerste hand hoe het nu met Martine is gesteld.

More content below the advertising

Niet goed

Hij zoekt zijn voormalige bakmaatje nog geregeld op. ‘Zeker, om je een idee te geven: we zijn met de kerstdagen nog bij Martine en haar man Berend (Boudewijn – red.) geweest. Ook hem moet je niet vergeten. Ik denk dat mensen weleens vergeten hoe zwaar een dergelijke situatie ook voor de partner is. Hoewel Martine met het schrijven van haar boek een unieke prestatie heeft geleverd – ik heb tranen gelaten van het lachen en van het huilen –, kun je niet zeggen dat het op dit moment goed met haar gaat. Ze is echt wel depressief, wat ik me in haar situatie ook best kan voorstellen. Het lukt mij niet meer om haar aan het lachen te maken, om eerlijk te zijn. Dat is natuurlijk behoorlijk triest.’

Lees het hele verhaal in Story. Editie 8 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Peter Smulders

Toen zanger Douwe Bob vorige week een Edison won voor zijn nieuwe album The Shape I’m In, hield hij een opmerkelijke speech. Hij bedankte daarin zowel zijn ex-vriendin – ‘Zonder haar was dit album er niet gekomen’ – als zijn nieuwe vriendin.

Tegen zijn nieuwe liefde, die naast hem in de zaal zat, zei hij: ‘Bedankt voor het lijmen van mijn hart.’ Na afloop wenste Douwe Bob verder geen woorden aan zijn liefdesleven vuil te maken. Wel stelde zijn vriendin zich keurig voor aan Story: ‘Ik ben Anouk, de vriendin van Douwe Bob.’ Hoewel Douwe Bob zijn nieuwe liefde pas bij de uitreiking van de Edisons aan het grote publiek toonde, vormen de twee al maandenlang een liefdeskoppel.

More content below the advertising

Lees het hele verhaal in Story. Editie 8 ligt nu in de winkel of lees het artikel op Blendle.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Beeld: Edwin Smulders