Er komt geen strafzaak over de dood van het Nederlandse model Ivana Smit. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra. De nabestaanden gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.

'De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar. Het lijkt er echter op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden,' aldus Diekstra.

Ongeluk

Het model werd in december 2017 dood gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flat in de stad. De politie leek aanvankelijk uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. De Maleisische rechtbank besloot in de zomer alsnog te onderzoeken hoe ze is gestorven. De patholoog die oordeelde dat de val het model fataal was geworden, bleek het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Een Nederlandse deskundige stelde dat Smit mogelijk al voor de val is overleden.

Bijzonder teleurgesteld

De oom van Ivana, Fred Agenio, zei tegen tv-programma Hart van Nederland bijzonder teleurgesteld te zijn over de uitspraak. 'Dit is natuurlijk verschrikkelijk en voor ons als familie teleurstellend. Mijn hart is nu leeg. Stiekem had ik er wel rekening mee gehouden dat die rechter het niet aan zou durven om lijnrecht tegen de conclusies van haar eigen politieapparaat in te gaan. Maar ergens hoop je toch dat de 'common sense' zegeviert. En dat hij, gezien al het bewijsmateriaal dat langs is gekomen tijdens de 22 sessiedagen, niet anders had gekund dan de juist conclusie trekken, namelijk doodslag.'

Article continues after the ad

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron & Beeld: ANP