Dat Huub van der Lubbe’s vrouw Teuntje al meerdere malen werd getroffen door kanker is triest genoeg. Nu blijkt dat zijn dochter Mira eveneens een grote kans heeft om de ziekte te krijgen. En dat stelde haar op jonge leeftijd voor een haast onmogelijke keuze. 

Onlangs had zanger Huub van der Lubbe goed nieuws te melden aan de tafel van De Wereld Draait Door. De 66-jarige frontman van rockgroep De Dijk wordt namelijk voor het eerst in zijn leven opa. Zijn dochter Mira (32) en haar geliefde Timothy verwachten een jongetje, dat volgens de uitgerekende datum nog deze maand geboren zal worden. Tot nu toe geen vuiltje aan de lucht, maar achter de zwangerschap en de gebeurtenissen die daarop zullen volgen, gaat een dramatisch verhaal schuil.

Article continues after the ad

Genmutatie

Vier jaar geleden ontdekte Huubs dochter namelijk dat de zogenaamde genmutatie BRCA1 in haar lichaam huist. Dit gen wordt ook wel het ‘borstkanker-gen’ genoemd. Als je het hebt, heb je als vrouw 60 tot 80 procent kans om de ziekte ook daadwerkelijk te krijgen. Dat Mira zich al op 27-jarige leeftijd liet testen op de eventuele aanwezigheid van het euvel was geen toeval. Haar oma overleed namelijk vijftig jaar geleden aan borstkanker, op slechts 43-jarige leeftijd. De genmutatie kan erfelijk zijn en Mira’s moeder Teuntje ontsprong wat dat betreft de dans niet.

Positief

Ze besloot haar ellende om te buigen naar iets positiefs en maakte er de theatervoorstelling Maak van je shit een hit over. Ze begon klein in een tentje op theaterfestival De Parade, maar zou inderdaad een hit blijken: uiteindelijk zou Mira haar verhaal op het megapopfestival Lowlands ten gehore mogen brengen! 

Oerfunctie

Hoe mooi het ook is dat Huubs dochter iets goeds uit haar ellende heeft kunnen halen, het nam niet weg dat ze nog altijd de haast ondoenlijke keuze moest maken om haar borsten wel of niet te laten amputeren. Ze koos uiteindelijk voor de veiligste optie – amputatie dus – maar wilde de operatie niet ondergaan voordat ze haar grote wens met partner Timothy in vervulling zou hebben zien gaan: een kindje van hen samen. Opnieuw in Het Parool: ‘Het was voor mij 
een heel grote wens om moeder te worden vóór de operatie. Op dit kindje, het wordt een zoon, richt ik nu mijn aandacht. Ik hoop dat het lukt om mijn borsten hun oerfunctie te laten vervullen. Als de baby dan groot en sterk is, heb ik echt alles uit mijn borsten gehaald. Dan mag de operatie komen. Ergens tussen de drie en vijf jaar vanaf nu, schat ik.’ 

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 47 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.