In het programma DNA Onbekend gaat Dionne Stax op pad om een antwoord te vinden op vragen over familiebanden en -geheimen. Maar doet het programma dit wel écht? Of is het allemaal schijn? Een voormalig kandidaat uit het programma beweert nu dat er sprake is van manipulatie. 

In een weekblad staat deze week een uitgebreid interview met een goede vriendin van Jackie, de voormalig kandidaat uit DNA Onbekend. Volgens haar is het beeld dat het programma schetst niet helemaal de werkelijkheid. Volgens AVROTROS is hier niets van waar.

Article continues after the ad

DNA Onbekend

In DNA Onbekend gaat presentatrice Dionne Stax op pad met mensen die voor eens en voor altijd het antwoord willen weten op prangende vragen als: is mijn vader eigenlijk wel mijn echte vader? En: zijn mijn broers wel echt mijn familie? In het programma krijgen zij de uitslag van de test die een eind kan maken aan alle onduidelijkheden en ontkenningen. Maar bij Jackie liep het allemaal net even anders.

Biologische vader

Jackie (56) heeft baarmoederhalskanker en heeft mogelijk niet lang meer te leven. Ze wil er nog graag achter komen wie haar biologische vader is. Er zijn namelijk twee opties: haar vader Demmendaal, of (zoals ze in haar trouwboekje las) ene Peter Sahl. Daarom nam ze contact op het DNA Onbekend. 

Deze zoektocht was echter een ramp en leverde niets op, zo verklaarde de goede vriendin van Jackie (namens Jackie) aan het weekblad. Jackie zou zelf namelijk niet mogen reageren vanwege haar contract met het programma.

Allemaal show

Niet alles wat je op televisie ziet is dus echt, aldus de vriendin. Zo belandt een wattenstaafje, dat iedere aflevering gebruikt wordt om wangslijm af te nemen, direct weer in de prullenbak. 'Dit is allemaal show. Er is door middel van een vingerprik eerder namelijk al bloed afgenomen, iets dat in de DNA Onbekend-afleveringen nooit te zien is.'

De productieleden liepen daarnaast met z’n achten met modderschoenen aan door het hele huis en het ‘verrassingsmoment’ met Dionne Stax werd drie keer opgenomen. 'Al tijdens de opnames was Jackie blij dat zij niet thuis was. Toen de opnames plaatsvonden, regende het. Iedereen liep daardoor met modderschoenen door het hele huis heen. Jackie vertelde mij achteraf dat het een vieze bende was,' aldus de vriendin.

De maat is vol

Voor Jackie was de maat vol toen de makers een afspraak wilde plannen met de zoon van Peter Sahl’s zus Marie, iemand met wie Jackie al eens eerder contact had gehad. Maar hij wist niets van zijn oom: volgens mensen uit zijn omgeving had hij Peter nooit persoonlijk gekend. Volgens Jackie’s vriendin wist Peter’s neefje nu ineens wel allerlei slechte verhalen over hem te vertellen. Jackie wilde niet dat zijn gesprekken werden meegenomen in het programma.

Jackie’s vriendin: 'Ze wilden sensatie-tv maken, iets waar Jackie niet aan wenst mee te werken. Van Jackie’s man heb ik vernomen dat het gevoel bestond dat Dionne onder druk stond, want Dionne was wel erg lief en meelevend tegen Jackie. Maar Dionne probeerde haar bijvoorbeeld uit de tent te lokken, door te vragen wat er zou gebeuren als Demmendaal haar vader blijkt te zijn.' De makers van DNA Onbekend legden de opnames stil door de weigering van Jackie om Peter’s neefje voor de DNA-test te ontmoeten.

Onbetaalde DNA-test

Toch wilde Jackie wel weten wie nu haar vader is, maar bij het ziekenhuis kwam ze erachter dat DNA Onbekend (nog) niet had betaald voor de uitslag. Toen ze dat zelf deed, kreeg ze van het ziekenhuis te horen dat ze de uitslag pas eind juni mochten geven, als de opnames waren afgerond. De vraag is alleen of Jackie dat wel redt, vanwege haar ziekte. 'Waarom moet de uitslag dan voor Jackie achtergehouden worden? Misschien leeft zij over vijf maanden niet meer… Het is voor haar van groot belang om zo snel mogelijk te weten of vader Demmendaal met haar verwant is of niet', zei de vriendin van Jackie.

Reactie AVROTROS

In hoeverre de verhalen van Jackie’s vriendin kloppen, weten we natuurlijk niet. Jackie zelf mag namelijk niet reageren vanwege een contract dat zij met het programma heeft getekend. In het weekblad heeft AVROTROS ook uitgebreid gereageerd op de verwijten:

'De samenwerking met Jackie is stopgezet, omdat zij tijdens het productieproces steeds nieuwe en verdergaande eisen stelde. Eisen waar de redactie niet meer aan kon voldoen, omdat deze de privacy van derden in gevaar brachten. Jackie kan de uitslag van de DNA-test alsnog opvragen, dat hebben wij haar nooit verboden. Omdat de samenwerking tussen Jackie en de producent van DNA Onbekend is stopgezet, heeft de producent geen uitslag van de DNA-test. Mocht Jackie de uitslag willen opvragen, dan gaat het via de regels van Canisius Ziekenhuis.'

'Voor de makers van DNA Onbekend staat zorgvuldigheid en integriteit hoog in het vaandel. Zij respecteren de privacy van alle betrokkenen. Mocht Jackie voldoen aan de voorwaarden die het Canisius Ziekenhuis stelt, dan mag het ziekenhuis wat ons betreft de uitslag verstrekken en wachten we daarmee niet tot het einde van de productieperiode. Het verhaal van Jackie is immers toch niet te zien in het programma.'

Het nieuwe seizoen van DNA Onbekend is op 30 januari om 20:30 uur te zien op NPO 1. Het verhaal van Jackie komt er niet in voor.

Door: Flaironline | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.