mollen wie is de mol

Pak je mollenboekje er maar weer bij, want Wie is de Mol? 2021 is van start gegaan! Vorig jaar kregen we maar liefst twee seizoenen, waarvan het tweede een jubileumseizoen was ter ere van het twintigjarig bestaan van het programma. Voordat we de nieuwe Mol ontmaskeren: welke Mollen in Wie is de Mol? hebben we de afgelopen jaren gezien? Story zet ze op een rij.

Alle mollen van Wie is de Mol? door de jaren heen

Sinds 1999 is het programma elk jaar op televisie geweest. We zagen ieder seizoen weer hoe de kandidaten er alles aan deden om de Mol te ontmaskeren. Maar dat was niet makkelijk. Zenuwslopende opdrachten, mindgames en bijzondere plottwists zorgden ervoor dat de identiteit van de Mol lang geheim bleef. In de loop van de jaren hebben we veel Mollen in Wie is de Mol? meegemaakt. Hieronder vind je ze allemaal.

Article continues after the ad

Seizoen 1: Deborah Coutinho

De eerste vier seizoenen van Wie is de Mol? waren niet met BN'ers, maar met 'gewone' mensen. De Amsterdamse Deborah Coutinho was de allereerste Mol ooit. Ze werd alweer 21 jaar geleden ontmaskerd door medekandidate Petra in Australië, waar het eerste seizoen zich afspeelde.

Seizoen 2: Nico Plat

In het tweede seizoen zagen we Nico als Mol, die zich tijdens het avontuur in Schotland zoveel mogelijk op de achtergrond probeerde te houden. Dat lukte goed, want kijkers hadden voor een lange tijd geen idee dat Nico de saboteur was.

Seizoen 3: George Langenberg

In seizoen 3 van Wie is de Mol? zagen we hoe George Langenberg de groep wist te bedonderen in Portugal. In het begin won hij het vertrouwen van zijn medekandidaten, wat hem natuurlijk goed uitkwam als Mol. Daarna hield George zich een beetje van de domme, waardoor hij zijn Molstreken goed kon uitvoeren.

Seizoen 4: Elise de Ruiter

Elise de Ruiter was de Mol in 2003, toen het vierde seizoen van Wie is de Mol? van start ging. De kandidaten bevonden zich in Canada, waar het Elise lukte om tijdens veel opdrachten onopvallend te mollen.  

Seizoen 5: Yvon Jaspers

In 2005 kregen we het eerste seizoen met bekende Nederlanders te zien. Yvon Jaspers was de grote saboteur, die ontmaskerd werd door winnaar Marc-Marie Huijbregts. Het vijfde seizoen speelde zich af in Australië en Indonesië.

Seizoen 6: Milouska Meulens

In het zesde seizoen van Wie is de Mol? in Argentinië werd Milouska Meulens uiteindelijk ontmaskerd als Mol. Haar tactiek? De presentatrice stelde zich afwachtend op, en werd door televisiekijkend Nederland gezien als onhandig, traag en slordig. Ze kon onmogelijk de Mol zijn! Milouska bewees het tegendeel.

Seizoen 7: Inge Ipenburg

Seizoen 7 van Wie is de Mol? speelde zich af in Thailand, waar Inge Ipenburg de boel saboteerde. Ze werd ontmaskerd door Paul Rabbering. De actrice wordt nog altijd gezien als een steengoede Mol. 

Seizoen 8: Dennis Weening

Dennis Weening moest grote schoenen vullen toen hij een jaar na Inge Ipenburg de Mol was. In Mexico wist hij de deelnemers de tuin om te leiden door altijd maar de sociale, leuke kandidaat uit te hangen. Een succesvolle tactiek!

Seizoen 9: Jon van Eerd

Het negende seizoen van Wie is de Mol? speelde zich af in Noord-Ierland én Jordanië. Het was een heel bijzonder seizoen, omdat Jon van Eerd pas in Noord-Ierland wist dat hij de Mol was. Hoewel hij compleet onvoorbereid was, wist hij de kandidaten op het verkeerde spoor te zetten.

Seizoen 10: Kim Pieters

In 2010 reisde Wie is de Mol? af naar Japan, waar Kim Pieters de ene na de andere mollenstreek kon uithalen. De actrice werd ontmaskerd door winnaar Frits Sissing.

Seizoen 11: Patrick Stoof

In het elfde seizoen van het populaire programma – dat zich afspeelde in El Salvador en Nicaragua – was Patrick Stoof de Mol. Hij werd 'ontdekt' door Art Rooijakkers, die in het volgende seizoen de nieuwe presentator van Wie is de Mol? werd.

Seizoen 12: Anne-Marie Jung

IJsland en Spanje vormden het toneel voor het twaalfde seizoen van Wie is de Mol?. Wederom kregen de kandidaten te maken met een geniale Mol: Anne-Marie Jung. De actrice vond het de 'spannendste rol van haar leven', zei ze in het AD.

Seizoen 13: Kees Tol

De Volendamse humor en gezelligheid kwam naar Wie is de Mol? toen Kees Tol in 2013 meedeed aan de spelshow. Kees bleek een geweldige Mol, maar werd uiteindelijk tóch ontdekt door Paulien Cornelisse, die dit seizoen als winnares uit de bus kwam.

Seizoen 14: Susan Visser

In 2014 was het Susan Visser die iedereen voor de gek hield en erop los saboteerde. Ze wist de pot extreem laag te houden door bijvoorbeeld cijfers van codes om te draaien en tijdens opdrachten te laat te zijn. Slim!

Seizoen 15: Margriet van der Linden

Het vijftiende seizoen van Wie is de Mol? speelde zich af in Sri Lanka, waar Mol Margriet van der Linden de boel op stelten zette. Ze wist zichzelf voor lange tijd niet verdacht te maken – en dat terwijl ze de ene na de andere geniale mollenstreek uithaalde. Een Mol om niet te vergeten!

Seizoen 16: Klaas van Kruistum

In 2016 zagen we hoe Klaas van Kruistum zijn medekandidaten de tuin om leidde tijdens het zestiende seizoen van Wie is de Mol? in de Dominicaanse Republiek. Dit was het seizoen waarin de beroemde 'etherdiscipline' van Ellie Lust werd geïntroduceerd.

Seizoen 17: Thomas Cammaert

Voor het zeventiende seizoen van Wie is de Mol? werd er afgereisd naar Oregon in de Verenigde Staten. De Mol was Thomas Cammaert, die ontmaskerd werd door Sanne Wallis de Vries. Thomas wist keer op keer geld uit de pot te halen, door bijvoorbeeld zijn medekandidaten flink tegen elkaar op te laten bieden in een veiling. Er verdween maar liefst 6800 euro (!) uit de pot.

Seizoen 18: Jan Versteegh

Niemand had het zien aankomen: Jan Versteegh was de Mol van Wie is de Mol? 2018 in Georgië. De presentator was bloedfanatiek en wist zo achter de rug van zijn medekandidaten om flink te mollen. Hij was misschien wel de brutaalste Mol ooit en hij nam veel risico door bijvoorbeeld letterlijk langs de kandidaten te lopen tijdens een opdracht.

Seizoen 19: Merel Westrik

Merel Westrik was de verrassende Mol van 2019, die haar identiteit lang verborgen wist te houden. De winnaar was Sarah Chronis, die met de laagste pot ooit naar huis ging. Dit was het eerste seizoen met Rik van de Westelaken – die in 2015 Margriet van der Linden ontmaskerde als Mol – als presentator, die het stokje overnam van Art Rooijakkers.

Seizoen 20: Rob Dekay

Hoe we Rob Dekay, de Mol van 2020, het beste kunnen beschrijven? Hij stelde zich op als een naïeve, slordige en een beetje lompe kandidaat. Bij alles wat fout ging, haalde hij zijn schouders op. Want tja, een paar vazen laten omvallen 'kan natuurlijk gebeuren'. Het bleek uiteindelijk een geniale tactiek tijdens zijn Mol-avontuur in China.

Jubileumseizoen: Jeroen Kijk in de Vegte

Eén van de slimste Mollen ooit was misschien wel Jeroen Kijk in de Vegte. De radio dj en presentator deed al eerder mee in 2017, maar mocht zijn tweede Wie is de Mol?-avontuur aangaan tijdens het jubileumseizoen in 2020. Deze keer niet als kandidaat, maar als Mol. En dat deed Jeroen heel goed, want hij werd amper verdacht.

jeroen kijk in de vegte vroeger

En dan de grote vraag: welke naam mogen we straks aan dit lijstje toevoegen? We gaan het zien in het 21ste seizoen van Wie is de Mol!

Beeld: AVROTROS, ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.