Open Up is de slogan van het Eurovisiesongfestival van 2020 in Rotterdam. Dat hebben de organiserende omroepen AVROTROS, NOS en de NPO donderdag bekendgemaakt. Zij zochten in de afgelopen periode naar een thema dat vertelt waar Nederland voor staat.

'Nederland is een land met een open blik naar de wereld, waar we onze mening, met respect voor elkaar, niet onder stoelen of banken steken', zegt uitvoerend producent Sietse Bakker. 'We hebben ook gezocht naar een thema dat past bij de tijd waarin we leven. Met de slogan Open Up nodigen we mensen uit zich open te stellen voor de ander, voor meningen, elkaars verhalen en natuurlijk voor elkaars muziek.'

Article continues after the ad

Het thema is in gaststad Rotterdam enthousiast ontvangen. 'Dit thema past uitstekend bij onze stad én bij de Rotterdamse mentaliteit', zegt cultuurwethouder Said Kasmi. Hij wil dat het evenement in mei een feest wordt voor de hele stad, voor het hele land en alle bezoekers. 'Open Up to Rotterdam! Samen maken we er een feest van.'

Dare to Dream

Open Up is ook een slogan die bedoeld is om aan te vullen. Donderdagavond wordt daar in Rotterdam al direct gehoor aan gegeven. Naast een feestelijk rood-wit-blauw uitgelichte Erasmusbrug wordt het thema in allerlei varianten in led uitgelicht: Open Up to Music, Open Up to Each Other, Open Up to Realness, Open Up to Make it Happen. Ook roept Rotterdam de stad op om zelf creatief invulling te geven aan het thema.

Het songfestival heeft sinds 2002, met uitzondering van 2009, ieder jaar een eigen thema. De organiserende omroep is daarvoor verantwoordelijk. Afgelopen editie in Israël stond de slogan Dare to Dream centraal. In de jaren daarvoor waren thema's als Building Bridges, Come Together en Celebrate Diversity gekozen.

Kaartverkoop

Het Eurovisiesongfestival vindt volgend jaar plaats op 12, 14 en 16 mei in Ahoy Rotterdam. De kaartverkoop voor de repetities en de finales begint naar verwachting voor de feestdagen.

Dankzij de overwinning van Duncan in mei in Tel Aviv wordt het songfestival in 2020 voor het eerst in veertig jaar op Nederlandse bodem gehouden. In 1980 was Den Haag de gaststad, net als vier jaar eerder in 1976. Andere gaststeden waren Hilversum (1958) en Amsterdam (1970).

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders