In de weken voor zijn dood had Jan des Bouvrie precies aangegeven hoe zijn begrafenis eruit moest zien. Naast een witte kist en dito rozen had hij zelf de plek uitgezocht waar hij wilde komen te liggen: naast de man die zoveel voor hem betekende. Monique vervulde al zijn wensen...

Op een prachtige en ingetogen manier hebben Monique en alle kinderen van Jan des Bouvrie – dochter Nicole (55) en zoon Jean Marc (53) uit zijn eerste huwelijk met Joke, die ook onder de genodigden was, en dochter Bo (32) en zoon Jan jr. (26) – met hun aanhang afscheid genomen van de man die hen zoveel liefde gaf. Op de begraafplaats Nieuw Valkeveen in Naarden, op een steenworp afstand van het echtelijk landgoed Bergerac, was het één grote bloemenzee van witte rozen en waren er veel bekenden van Nederlands beroemdste interieurontwerper. Allen droegen ook een witte roos in hun hand om bij de kist neer te leggen.

Eigen ontwerp

Door corona konden niet alle vrienden en relaties van Jan uitgenodigd worden. Het selecte gezelschap nam eerst afscheid van Jan in zijn witte villa, waar hij opgebaard lag. Daarvandaan vertrokken daarna de gasten met geblindeerde taxibusjes naar de begraafplaats. Als laatsten bleven Monique en Jans kinderen achter. Van daaruit reden zij nog één keer langs het Arsenaal in Naarden, de plek waar Jan en Monique hun woondromen in de afgelopen jaren wisten te realiseren. Jan had in de weken voor zijn dood een prachtige witte, rechthoekige kist laten ontwerpen, net zoals hij volgauto’s had uitgezocht – fraai gerestaureerde Citroen DS’en, ook wel Snoek genoemd; een met zijn kist en vijf andere waarin de familie kon zitten.

Speciale plek

Na de aankomst van de kist op Nieuw Valkeveen, droegen Jans zonen Jean Marc en Jan hun vader naar zijn graf, daarbij letterlijk ondersteund door onder anderen Bob Wisse (de zoon van Caroline Tensen en de beste vriend van Jan jr.) en Marc Schröder, de jongste zoon van luchtvaarttycoon Martin Schröder (Martinair). Jan had zijn laatste rustplaats zelf uitgekozen: hij wilde per se naast zijn dierbare vriend Bert Verwelius liggen. De 64-jarige vastgoedmagnaat en projectontwikkelaar kwam in de zomer van 2018 om het leven toen hij met zijn eigen vliegtuigje op het vliegveld van het Duitse Münster-Osnabrück crashte. Jan was intens verdrietig om de dood van Bert. Vele jaren waren zij samen de wereld overgevlogen, onder meer in Berts luxe Falcon-jet. Na Berts dood kocht Jan het graf naast zijn goede vriend. En daar werd hij vorige week dan ook begraven. Omdat de dienst in de buitenlucht was, waren veel vrienden van Jan naar de begraafplaats gekozen. Onder anderen Caroline Tensen, René en Natasja Froger, interieurontwerper Piet Boon, buurman Herman Heinsbroek en diens ex-vrouw Judith Wiersema, visagist Leco van Zadelhoff, restaurateur Paul Fagel, architect Cees Dam, Estelle Cruijff en Theo en Mariska Dietz (tevens de beste vrienden van koning Willem-Alexander en koningin Máxima) bevonden zich onder de genodigden.

Article continues after the ad

Beeld: Peter Smulders

Lees het hele verhaal in Story. Editie 42 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Magazine.nl

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.