Dichter en schrijver Jules Deelder is na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever De Bezige Bij namens de familie bevestigd.

Op 24 november werd de 75e verjaardag van dichter en performer Jules Deelder nog gevierd in zijn geliefde geboorteplaats Rotterdam. De immer in het zwart en meestal met een vervaarlijke vlinderbril getooide Sparta- en jazzfan kwam in de havenstad ter wereld als kind van een handelaar in vleeswaren, in de wijk Overschie.

Article continues after the ad

Nachtburgemeester

Deelder werd ook wel 'De nachtburgemeester van Rotterdam' genoemd. Hij was elf toen hij zijn eerste gedicht schreef: Hoort, men werpt een atoombom. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam.

Proza

Deelder schreef en declameerde niet alleen poëzie, maar bracht ook proza uit. Vooral zijn biografie over de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren, The Dutch Windmill, viel op.

Bijeenkomst

Op 12 december was hij nog aanwezig bij een bijeenkomst van alle medewerkers en schrijvers van De Bezige Bij. Deelder is ook te zien op een door de uitgeverij op Twitter gedeelde foto.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.