De rechtbank in Amsterdam heeft twintig van de 22 verdachten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan opruiing, en bedreiging, belediging en discriminatie van Sylvana Simons bestraft met werkstraffen tot tachtig uur en boetes tot 450 euro. Eén verdachte werd vrijgesproken, een minderjarige verdachte hoort zijn vonnis donderdagmiddag.

Article continues after the ad

Volgens de rechtbank hebben de verdachten met hun uitingen op sociale media de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden. Simons kreeg in mei vorig jaar op met name Facebook een stortvloed aan verwensingen over zich heen, nadat ze bekend had gemaakt zich namens DENK kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer.

De voormalig presentatrice is 'erg blij' met de uitspraak. "Ook als samenleving mogen we blij zijn. Deze uitspraak geeft aan dat er grenzen zijn aan wat je in de openbare ruimte kunt zeggen."

Signaal

Een groot deel van de straffen viel iets lager uit dan de eis, door de grote media-aandacht voor de zaak. De hoogte van de straffen speelt geen rol, zegt Simons. "Veel belangrijker is het signaal dat wordt afgegeven. Ik hoop dat mensen zich er voortaan bewust van zijn dat wat ze zeggen effect en persoonlijke consequenties kan hebben."

Een jaar eerder werd Simons ook al mikpunt van woede en spot toen ze zich in de discussie over Zwarte Piet mengde.

Wil je niets meer missen van Story? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Beeld: Peter Smulders | Bron: ANP