Het Eurovisiesongfestival strijkt volgend jaar neer in Rotterdam. De stad kreeg met Ahoy de voorkeur boven het MECC in Maastricht, zo onthulde de NPO vrijdag. De 65e editie van het mega-evenement vindt plaats op 12, 14 en 16 mei.

In een spotje dat tegelijkertijd op NPO 1 en NPO 2 werd uitgezonden waren beelden uit heel Nederland te zien. Aan het einde gooide songfestivalwinnaar Duncan het hoge woord eruit: 'Mijn naam is Duncan Laurence, welkom in Nederland. Welkom in Rotterdam.'

Article continues after the ad

Dankzij de overwinning van Duncan in mei in Tel Aviv wordt het songfestival in 2020 voor het eerst in veertig jaar op Nederlandse bodem gehouden. In 1980 was Den Haag de gaststad, net als vier jaar eerder in 1976. Andere gaststeden waren Hilversum (1958) en Amsterdam (1970).

Bidbooks

Na het inleveren van de bidbooks in juli werd al snel duidelijk dat de strijd tussen Rotterdam en Maastricht zou gaan. De plannen werden de afgelopen weken grondig bestudeerd en er werden verschillende bezoeken afgelegd aan de beoogde locaties: Ahoy in Rotterdam en het MECC in Maastricht. Daarbij werden diverse zaken onder de loep genomen zoals de capaciteit en technische faciliteiten, accommodaties, infrastructuur en bereikbaarheid. Eerder al sneuvelden de voorstellen van Utrecht, Arnhem en Den Bosch en haakten andere steden zelf af.

Woensdag leek al voortijdig uit te lekken dat Rotterdam de gastheer zou worden. Door een fout, die al snel werd hersteld, stond de stad al genoemd op de website van het songfestival.

Presenteren

Wie de show gaat presenteren wordt in december bekend. Wel is al duidelijk dat Marnix Kaart en Marc Pos de regisseurs zijn van de finale en de twee halve finales. De organisatie is in handen van NPO, AVROTROS en NOS samen met de European Broadcast Union.

Bron: ANP | Beeld: Peter Smulders

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.