De zanger Dean Saunders (37) uit Beverwijk is in hoger beroep veroordeeld tot achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor brandstichting en mishandeling van zijn ex-vriendin. De straf van het gerechtshof in Amsterdam is hoger dan de acht maanden die de rechter eerder had opgelegd en ook hoger dan de eis van de aanklager bij het hof.

Brandstichting

Hoewel Saunders blijft ontkennen, acht het hof bewezen dat hij het is geweest die eind augustus 2014 's nachts in Zaandijk de auto van zijn voormalige schoonvader in brand heeft gestoken. Daarvoor zijn meerdere bewijzen. Zo had hij tegen ex-vriendinnen gezegd dat hij in de buurt van de brand was en had hij zijn broer die avond gevraagd de brand te stichten. Daarna zocht hij op internet naar manieren om een auto in brand te steken. Ook stond zijn telefoon ruim een uur uit en zag de politie hem toen hij na de brandstichting thuiskwam. Hij deed eerst niet open, maar stopte snel zijn kleren in de wasmachine en rook daarna naar zeep.

Mishandeling

De auto stond dicht bij een woning. Anders dan de rechtbank vond het hof dat er wel degelijk levensgevaar was voor de mensen die in het huis lagen te slapen. Daarom vond het hof een hogere straf gepast. Doordat de brandweer snel kon blussen, brandde alleen de auto uit. Ook heeft de verdachte zijn ex-vriendin, met wie hij een zoon heeft, een gekneusde kaak geslagen. Volgens het hof deed hij dat in een proeftijd van een straf vanwege een eerdere mishandeling van de vrouw. Daarom moet hij de veertig uur werkstraf doen die hem voorwaardelijk was opgelegd. Saunders moet zijn ex ook een schadevergoeding betalen.

Onschuldig

Saunders is het niet eens met zijn veroordeling, zei hij maandag. ,,We hebben gelijk cassatie aangetekend. Want ik blijf gewoon niet accepteren dat ik word beschuldigd van iets wat ik absoluut niet gedaan heb.'' Volgens zijn raadsman Hugo ter Brake zijn er veel aanwijzingen dat Dean de dader is, maar ontbreekt hard bewijs. Ook trekt hij de verklaring van de broer in twijfel.

Article continues after the ad

Beeld: Edwin Smulders | (ANP)