Donderdag overleed Liliane Bettencourt op 94-jarige leeftijd. De Franse erfgename van L’Oréal stond bekend als La plus riche femme de France. Haar leven was turbulent en niet zonder schandalen.

Liliane Schueller werd in 1922 geboren in Parijs als dochter van Eugène Schueller, oprichter van L'Oréal. Op haar vijftiende kreeg ze haar eerste baantje binnen het bedrijf. Toen haar vader in 1957 overleed, werd Liliane de schatrijke erfgename. Ze was inmiddels getrouwd met André Bettencourt, een rechtse Franse politicus, met wie ze dochter Françoise kreeg. Liliane Bettencourt bouwde L’Oréal uit tot een enorm cosmeticaconcern. In 2012 nam ze op 89-jarige leeftijd afscheid van de raad van toezicht.

De Bettencourts zwommen in het geld en leefden een extreem luxueus leven. Maar daarnaast stichtte Liliane ook verschillende liefdadigheidsorganisaties die zeer gulle prijzen uitreikten aan mensen die actief waren op sociaal en wetenschappelijk gebied, of die het feminisme bevorderden.

Schandalen
In 2008 diende dochter Françoise een aanklacht in tegen een huisvriend van haar moeder, de fotograaf François-Marie Banier. Ze beschuldigde hem ervan misbruik te hebben gemaakt van de geestelijke zwakte van haar moeder om haar zo geld af te troggelen. Liliane zou hem in de loop der jaren bij elkaar zo’n 200 miljoen dollar hebben geschonken. Ze noemde zich een vrije vrouw, in het volle bezit van haar verstandelijke vermogens, die het volste recht had Banier te belonen voor zijn vriendschap. De rechtbank sprak echter van een kwetsbare vrouw, gezien haar hoge leeftijd, zwakke fysieke gezondheid, depressieve toestand, eenzaamheid, geheugenproblemen en doofheid, die haar oordeel vertroebelden. Mede om die redenen werd Banier veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.
Bekender was het schandaal rond Eric Woerth, minister en penningmeester van de partij van Sarkozy, die er ook van werd verdacht misbruik te hebben gemaakt van de zwakte van Bettencourt, om illegale donaties aan de partijkas binnen te halen. President Sarkozy werd ervan verdacht op de hoogte te zijn. Woerth werd uiteindelijk vrijgesproken en Sarkozy niet vervolgd.

In 2011 werd Liliane Bettencourt op verzoek van haar dochter onder curatele gesteld. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes schatte haar vermogen op 38,3 miljard dollar. Afgelopen donderdag overleed ze. "Mijn moeder is vredig vertrokken", luidde de verklaring van Françoise.

Bron: Nouveau | Beeld: Instagram

De afgelopen carnavalsnacht is John Williams terechtgekomen op de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De RTL-presentator zou volgens getuigen ter plekke onder invloed zijn geweest van een íéts te bedwelmende mix van drank en drugs. John reageert!

Het was dit weekend even flink schrikken voor John Williams! De vooral bij het vrouwelijke kijkersdeel geliefde goodlooking RTL-presentator werd op zaterdag jongstleden rond half zeven ’s ochtends in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderzocht, nadat hij tijdens een carnavalsfeest in het plaatselijke Pullman Hotel naar verluidt onwel was geworden. ‘Ik zag John wazig uit zijn ogen kijkend de Spoedeisende Hulp binnenkomen,’ vertelt een ooggetuige aan Story. ‘Hij leek echt helemaal van het padje.’ 

Drugs

Op de Spoedpost (zoals de opvang in het weekend daar officieel heet) gingen direct alle alarmbellen af, en werd John met spoed door de dienstdoende artsen opgevangen. ‘Ze vroegen hem op harde toon of hij drugs had gebruikt,’ aldus onze bron, die zegt alles letterlijk te hebben gehoord. ‘Daarop antwoordde John positief: ik hoorde hem ‘ja’ zeggen. Maar dat viel eerlijk gezegd ook lastig te ontkennen: je kon echt aan alles merken dat hij bedwelmende middelen had gehad.’

Splinter

Als Story bij John navraagt wat er zich de bewuste nacht precies in het ziekenhuis heeft afgespeeld, zegt de RTL-presentator eerlijk: ‘Ja, ik ben inderdáád die nacht in dat ziekenhuis onderzocht. Maar dat had níéts met drank of drugs te maken! Ik ben naar de Spoedeisende Hulp geweest omdat ik een splinter in mijn vinger had, en dat deed nogal pijn.’ 

Lees het hele artikel in editie 07 van Story. Nu in de winkels. 

Beeld: Peter Smulders

Vorige week arriveerden actrice en schrijfster Fajah Lourens (36) en modemiljonair en investeerder Roland Kahn (65) samen op de première van de film Fifty Shades Freed, in het Amsterdamse Theater Tuschinski. Dat gaf ter plekke uiteraard meteen geklets. Zijn Fajah en Roland een setje? fluisterden toeschouwers langs de rode loper zó hard, dat het gekrijs van de passerende trams hen niet eens overstemde. Op zich geen gekke gedachte: Fajah is al tijden niet gesignaleerd met haar laatste minnaar van dienst (timmerman Igor), en Roland zou na relaties met onder anderen Sylvana (Simons), Jasmin en Xiomara – net als Fajah alle drie sexy, exotische dames – weer op de vrijersmarkt zijn.

Lees het hele verhaal in Story. Editie 7 ligt nu in de winkel.

Beeld: Peter Smulders