De Luizenmoeder

Het succes van De Luizenmoeder blijft niet onopgemerkt in onze buurlanden. Na België is Duitsland nu ook bezig met een remake van de Nederlandse hitserie. De opnames van Die Läusemutter zijn onlangs van start gegaan, laat regisseur en medebedenker Jan Albert de Weerd weten.

De Duitse zender Sat. 1 heeft De Weerd gevraagd voor de regie, maar dat was in het begin lastig met zijn Duits, vertelt hij aan de NOS. "Dan zei ik bijvoorbeeld dat ik een scene ganz toll vond en dat betekent niet supergoed, zoals ik dacht, maar middelmatig. En ik me maar afvragen waarom de acteurs niet blij waren."

Article continues after the ad

Humor

De Duitse humor is wel een tikkeltje anders dan die van ons. Volgens De Weerd is dat geen probleem en was het script makkelijk om te zetten naar het Duits. "Ik geloof niet dat humor land gebonden is. Goede grappen werken in elke taal. Daar waar ouders en leraren elkaar treffen zijn spanningen. En die spanningen zijn heerlijk om uit te spreken en op tv te zien, ook in Duitsland."

Een aantal dingen moeten wel ‘verduitst’ worden, want in Duitsland kennen ze geen luizenmoeders en vieren ze ook geen Sinterklaas, zeker niet met Zwarte Piet. In Duitsland is er bijvoorbeeld wel sprake van Inklusion, waarbij gehandicapte kinderen naar een normake school gaan en ouders bang zijn dat hun kind daardoor een leerachterstand oploopt. Daarnaast wordt de blijvende kloof tussen voormalig Oost- en West-Duitsers besproken in Die Läusemutter.

Succes

Naar verwachting zal de Duitse versie van De Luizenmoeder dit jaar nog van start gaan. In Nederland trekt de serie wekelijks miljoenen kijkers en België is de serie voorlopig ook een succes te noemen. De eerste aflevering stond daar tussen het rijtje van de vier best bekeken tv-programma’s. Daarnaast zijn de onderhandelingen over een Hongaarse versie begonnen, maar dat script is wel lastig om te zetten, omdat ze geen zwarte acteurs hebben of moslims, zegt De Weerd.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: ANP