Als onze sterren met Kerstmis niet hoeven te werken, genieten ze van uitgebreide diners met vrienden en familie. En iedereen heeft zo zijn favoriete gerecht. 

Ossenstaartsoep (Voorgerecht)

‘Deze ossenstaartsoep werd altijd door mijn moeder gemaakt en nu maakt mijn tante Corrie de soep nog steeds, vaak met Kerstmis. Het is een heerlijk voorgerecht en als hoofdgerecht kies ik dan voor een stuk rood vlees met spruiten. En crème brûlée als nagerecht.’

Article continues after the ad

Ingrediënten voor 5 personen: 

  • 500 gram ossenstaart
  • 25 gr roomboter
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • half blikje tomatenpuree (35 gr)
  • 1 laurierblaadje
  • paar takjes tijm en blaadjes salie
  • 2 kruidnagels
  • 5 zwarte peterkorrels
  • 2 vleesbouillonblokjes in water opgelost
  • 125 gram champignons
  • 3 worteltjes
  • klein bosje bladselderij
  • paar druppels worcestersaus
  • 50 ml. Madeira
  • 2 stengels lente-ui

Bereiding: 

  • Bak de ossenstaart in zijn geheel bruin in de gesmolten boter.
  • Voeg daarna de gesneden ui, wortel en bleekselderij toe.
  • Voeg, wanneer de bruine kleur van de soep is ontstaan, de tomatenpuree, laurier, tijm, salie, kruidnagels en peperkorrels toe.
  • Voeg vervolgens de bouillon toe en laat het geheel minimaal 3-4 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal daarna het vlees eruit. Ontdoe het, wanneer het is afgekoeld, van de botten en snijd het in stukjes.
  • Haal de groenten en kruiden uit de soep of ‘zeef’ het geheel door een schone theedoek. Voor een extra ‘schone’ bouillon kun je het ook door een schone handdoek zeven.
  • Wok de gesneden champignons en worteltjes kort en voeg ze, samen met het vlees, aan de soep toe.
  • Leg de fijngesneden bladselderij in de soep en laat deze koken totdat ze gaar zijn.
  • Vlak voor het opdienen kunt u de soep afmaken met een scheutje worcestersaus en Madeira. Garneer met de fijngesneden lente-ui. 

Beeld: Peter Smulders

Dit artikel komt uit Story. Editie 51 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.