Als onze sterren met Kerstmis niet hoeven te werken, genieten ze van uitgebreide diners met vrienden en familie. En iedereen heeft zo zijn favoriete gerecht.

Mousse van biet en geitenkaas en Italiaanse ovenschotel (Vegetarisch voor- en hoofdgerecht)

‘Mijn vrouw Lia is altijd de kok in de familie en ook met Kerstmis komen er bij ons alleen vegetarische gerechten op tafel. Voor de vegetariërs onder ons kom ik daarom met een voor- en hoofdgerecht voor 6 personen.’ 

Article continues after the ad

Ingrediënten voor de mousse van biet en geitenkaas

  • 100 gram gekookte
  • geraspte rode biet
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • handje walnoten
  • tuinkers
  • 6 amuseglaasjes

Bereiding:

  • Doe de slagroom met de zachte geitenkaas (laat een klein deel over voor de garnering) in een kom en mix dit tot een glad mengsel.
  • Voeg de geraspte biet toe en mix dit totdat er een luchtige mousse ontstaat.
  • Verdeel de mousse over zes amuseglaasjes, hak de walnoten en strooi deze over de mousse.
  • Garneer met kruimels geitenkaas en tuinkers. U kunt het direct serveren, maar ook eerder maken en tot aan gebruik in de koelkast zetten. 

Ingrediënten voor een Italiaanse ovenschotel:

  • 1,2 kilo Italiaanse groenten
  • 1,2 kilo aardappels
  • 600 gram vegetarische gehakt
  • 3 blikjes tomatenpuree á 70 gr
  • 350 ml water
  • 300 ml kookroom
  • 3 theelepels oregano
  • peper en zout
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • halve theelepel chilipoeder
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 gram geraspte kaas
  • eventueel flinke snuf komijnpoeder

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Schil de aardappels en snijd ze in plakjes
  • Kook de aardappelschijfjes voor, zodat ze zo goed als gaar zijn
  • Giet een scheutje olie in een pan en bak de groenten en de gehakte teentjes knoflook circa 5 minuten aan
  • Als de groenten een beetje zacht zijn geworden, voegt u het gehakt toe. Bak dit rul. Voeg daarna de tomatenpuree toe en bak dit 1 minuut mee.
  • Vervolgens kunnen het water, de kookroom en de kruiden erbij. Roer alles goed door.
  • Voeg eventueel extra kruiden zoals een flinke snuf komijnpoeder toe.
  • Laat de saus circa 5 minuten pruttelen.
  • Doe de saus in een ingevette ovenschaal. Verdeel de voorgekookte aardappelschijfjes eroverheen en als laatste wat geraspte kaas.
  • Zet de Italiaanse ovenschotel ongeveer 15 minuten in de oven.

Beeld: Peter Smulders

Dit artikel komt uit Story. Editie 51 ligt nu in de winkel of lees het artikel via Tijdschrift.nl.

Wil je op de hoogte blijven van al het royalty nieuws? Volg dan de Story Royalty Facebookpagina!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de Story-nieuwsbrief.